Sunday, April 24, 2011

Paceri Terung


Bahan-bahan-
5 batang terung dipotong
2 sudu makan udang kering dibersihkan*
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*( semua bahan*ditumbuk)
4 sudu makan rempah kari
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan kerisik
1/2 cawan santan
1 biji cili merah dipotong 2
Rempah tumis
Air asam jawa
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara-
Terung yang telah dipotong 4 digoreng dahulu. Letakkan diatas pinggan hidang. Ketepikan.
Tumis rempah tumis dan bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan rempah kari dan cili kisar dan kacau.
Masukkan santan, air asam jawa, kerisik, garam dan gula. Masak hingga naik minyak.
Masukkan santan lagi kalau terlalu pekat.
Tuang diatas terung tadi dan hidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...