Monday, April 11, 2011

Asam Pedas Tenggiri

Hari ni saya menyediakan menu kegemaran keluarga.. asam pedas.. biasalah orang Johor mmg tak boleh tinggal asam pedas.. dalam seminggu sekali mesti buat.. kalau tak habis kuahnya jangan dibuang.. boleh buat sarapan pagi makan dgn lempeng mmg sedap.. Cuba la buat kalau nak rasa.. lempeng cicah kuah asam pedas.. ehhh.. cite pasal lempeng pulak.. jomlah kita tengok resepi dari airtangan saya ni..




Bahan-bahan-
5 keping ikan tenggiri
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci belacan*
1 sudu makan lada hitam* (semua bahan* dikisar halus)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
2 1/2 cawan air
Garam dan gula secukupnya
10 batang bendi
2 biji tomato
Daun kesom secukupnya

Cara-cara-
Tumis bahan yang dikisar hingga garing dan wangi.
Masukkan air asam jawa da air. Biar mendidih dan sedikit pekat.
Masukkan ikan, garam dan sedikit gula. Biar ikan masak.
Akhir sekali masukkan bendi, tomato dan daun kesom. Tutup api.
Hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...