Saturday, April 30, 2011

Asam Pedas Pari

Assalamualaikum semua dan selamat bercuti..
Minggu ni cuti panjang kerana menyambut Hari Pekerja pada 1hb Mei ini.. 3 hari.. lama tu.. ramai juga ambil kesempatan yg balik ke kampung.. Kemungkinan juga ramai yang bercuti memasak.. mana tau bercuti diluar kawasan bersama famili.. best kan...
Pagi2 ni saya dah entry menu untuk tengahari.. bukan apa.. untuk anak yang akan ditinggalkan nnti.. pukul 12 tghari ni saya akan ke Johor Bahru.. so kenalah masak dulu.. tak payah lah membeli.. pandai2lah nnti diaorg panaskan balik..
Menu saya sediakan Asam Pedas Pari.. Ramai diantara kawan2 pun dah mengetahuinya masakan ni.. jom tengok cara saya pula menyediakannya..


Bahan-bahan-
3 keping ikan pari dipotong kecil
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
1/2 sudu makan lada hitam*
1 inci halia*
1/2 inci kunyit* ( Semua bahan*dikisar)
2 batang serai diketuk
1 cawan cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Daun kesom

Cara-cara-
Tumis bahan2 kisar dan serai hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga garing.
Masukkan air asam jawa, air, garam dan gula. Masukkan ikan dan masak hingga mendidih.
Masukkan daun kesom. Tutup api.
Sedia dihidang.

1 comment:

  1. Asam Pedas Ikan Pari....memang fav kak cek ni....makan ...campur lak ngan kicap ...pas tu ada lak telur asin....Wow! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...