Sunday, November 11, 2012

Laksa Goreng Tomyam



LAKSA GORENG TOMYAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 kg laksa basah - dicuci dan tos
2 kelopak kobis - dihiris halus
1 pokok daun ketumbar
10 biji tomato ceri
4 helai daun limau purut - dihiris halus
2 biji limau - ambil jusnya
2 biji bawang besar - dicincang
6 ulas bawang putih - dicincang
300 gm isi ayam - dipotong kecil
150 gm bebola ikan - dihiris
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos thai
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan
4 sudu besar kicap manis - secukupnya
Garam dan gula - secukupnya

Cara-cara :
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan cili kisar. Kacau sebati.
Masukkan semua sos, ayam dan bebola ikan. Perasa garam dan gula secukupnya.
Masukkan laksa dan taungkan kicap dan sos ikan. Gaul rata dan tutup api.
Masukkan kobis, daun ketumbar dan tomato dan gaul sebati. Perahkan limau.
Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...