Tuesday, August 09, 2011

Kek Pisang Lembap


Assalamualaikum..

Kek Pisang Lembap.. sedap, lembut dan gebu jer..  saya ambil resepinya dari dapur CMG.. terimakasih Cik Mat berkongsi resepi kek pisang yang sedappp ni..


Suka tengok kek ini sebelum dipotong.. nampak gebu jer..

Bahan-bahan:
250 tepung gandum*
1 camca teh bicarbonat*
1/2 camca teh garam* (Satukan dan ayak)
15 gm ovelatte
150 gm gula halus
5 biji telur gred A
125 gm mentega dicairkan dan biar sejuk
100 gm minyak jagung
225 gm pisang emas + 1 camca teh esen vanilla dilecek halus

Cara-cara:
Putar telur dan ovelatte hingga hancur kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis.
Putar hingga kelajuan yang tinggi hingga adunan naik dan pekat.
Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek dan gaul rata.
Masukkan tepung berselang seli dgn mentega cair dan minyak jagung. Buat hingga habis dan gaul rata.
Tuang kedalam loyang pembakar yang telah diglis butter.
Bakar dalam 180C dlm 45 - 50 min.
Sejukkan baru dipotong.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...