Thursday, August 04, 2011

Kari Ikan Tenggiri


Assalamualaikum..
Kari Ikan Tenggiri.. menu berbuka.. saya suka buat kari ikan kerana kuahnya sedap dimakan cicah dgn roti.. selalunya saya akan lebihkan kuahnya.. suami dan anak2 pula suka makan sayur bendi.. ikan pula letak sikit jer.. utk jadikan perasa ikan dikuah.. pelengkapnya yg lain saya menyediakan ayam grg, sambal asam dan ulam2an saja.. itu sudah mencukupi utk makan sekeluarga.. simple jer kan..


Bahan-bahan:
5 keping ikan tenggiri
10 btg bendi
Buah tomato
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia* ( Semua bahan*ditumbuk)
3 sudu besar serbuk kari
2 sudu makan cili kisar
1 sudu kecil halba
2 pelepah daun kari
2 keping asam gelugur
5 cawan santan
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara:
Ikan dibersihkan.
Tumis bahan yang dikisar, halba dan daun kari hingga wangi. Masukkan kari dan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan santan, asam gelugur dan kacau hingga mendidih. Rasa garam dan gula secukupnya,
Masukkan ikan, bendi dan tomato. Bila ikan masak dan mendidih tutup api.
Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...