Tuesday, February 18, 2014

Talam Keladi



TALAM KELADI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan untuk bahangian bawah :
3 1/2 cawan santan
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung sagu
1 1/4 cawan keladi cina potong dadu - direbus atau kukus
1/2 cawan gula
1 sudu kecil garam

Panaskan pengukus. Alas loyang 9"x 9' beralaskan plastik.
Satukan semua bahan kecuali keladi. kacau hingga semua bahan larut. Tapis.
Masakkan adunan diatas api perlahan hingga naik wap.
Masukkan kedalam loyang yang dipanaskan dan tutup.
Kukus sehingga 10 minit.

Bahan untuk bahagian atas :
3 cawan santan
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan gula
1 sudu kecil garam
Pewarna keladi

Satukan semua bahan dan kacau hingga larut. Tapis.
Masakkkan adunan diatas api perlahan kemudian masukkan keladi dadu dan kacau hingga keluar wap.
Angkat penutup kukusan dan carik-carikkan dengan menggunakan pisau diatas permukaan adunan bawah tadi.
Masukkan adunan yang dimasak keatas aduanan bawah secara perlahan. Kukus sehingga lebihkurang 20 minit dan masak.
Sejukkan kuih terlebioh dahulu baru dipotong.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...