Saturday, March 02, 2013

Kari Ikan Tenggiri


Assalamualaikum semua dan selamat tengahari..

Kari ikan Tenggiri.. menu untuk tengahari ini.. lama tidak memasaknya ini pun diatas permintaan keluarga.. selain kari ikan, ayam goreng, ikan kering, sayur kangkung belacan, sambal belacan dan sedikit ulam-ulaman saya sediakan.. biasakan di hari cuti2 ni semua ada.. selera pun macam2 nak makan.. 

KARI IKAN TENGGIRI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
5 keping ikan tenggiri
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia* - semua bahan ditumbuk halus
1 biji bawang merah - dihiris
2 sudu makan cili kisar
3 sudu besar rempah kari ikan - dibancuh dgn sedikit air
1/2 sudu kecil halba
2 pelepah daun kari
Bendi secukupnya
4 biji tomato dibelah empat
3 keping asam gelugur
Santan secukupnya
Sedikit garam dan gula

Cara-cara :
Tumis bawang besar, halba dan daun kari.
Masukkan bahan yang ditumbuk, cili kisar dan bancuhan rempah kari. Tumis hingga naik minyak.
Masukkan santan dan asam gelugur dan kacau hingga mendidih. Masukkan ikan dan bendi. Kacau rata.
Masukkan tomato dan tutup api.
Sedia dihidang.


1 comment:

  1. Salam, saya ada kekeliruan, rasanya bawang merah atau bawang besar tu, atau mana2 satu sebagai bahan tumisan macam x sama dengan bahan yang diberi. Adakah bawang merah atau bawang besar sebagai bahan tumisan. Tq. Tapi saya dah buat ikut cara ni, Alhamdulillah boleh di secara trial and error. Terima kasih.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...