Wednesday, March 20, 2013

Kari Ayam Serai Wangi


KARI AYAM SERAI WANGI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ayam dipotong
3 biji kentang dipotong
2 keping asam gelugur
2 pelepah daun kari
2 batang serai diketuk
2 helai daun pandan disimpul
1 sudu besar kerisik
Santan secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
4 biji buah keras* - semua bahan* dikisar
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah kurma
1/2 cawan cili kisar
Rempah penumis - kulit kayu manis, bunga cengkih. bunga lawang & buah pelaga
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Ayam dibersihkan dan ketepikan.
Tumis bahan penumis, daun kari, daun pandan, serai dan bahan yang dihiris hingga wangi. 
Masukkan semua bahan yang dikisar, cili kisar, rempah kurma dan rempah kari. Kacau hingga garing.
Masukkan ayam dan kentang kacau hingga kecut. Tuangkan santan.
Masukkan asam gelugur dan kerisik. Masak hingga mendidih.
Perasakan garam dan gula secukup rasa.
Sedia dihidang.



2 comments:

  1. Salam....
    Kari ayam itu sangat menggamit selera....

    ReplyDelete
  2. Wasalam Rahel.. sedap juga dimakan bersama roti.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...