Wednesday, October 05, 2011

Ayam Kashmir


Ayam Kashmir.. mmg sedap.. saya makan bersama nasi kunyit.. resepinya saya ambil dari Dayang Dapurku Sayang.. ramai juga kawan2 kita sudah mencubanya.. hasilnya memang memuaskan ramai mengatakan sedap.. Jom lihat resepinya..

Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong

Bahan A
6 biji bawang merah*
1/2 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* ( Semua bahan*dihiris)
1 batang serai dititik
Rempah tumis (4 sekawan)
Sedikit daun kari

Bahan B
3 sudu besar tomato puri
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar rempah beryani
2 sudu besar rempah kari daging
4 biji tomato dipotong kecil
2 biji kentang dipotong
Garam dan gula secukupnya
Minyak utk menumis

Cara-cara:
Ayam diperap bersama garam dan kunyir kemudian digoreng separuh masak. Biarkan.
Tumis semua bahan yang dihirs dan daun kari hingga layu. Satukan serbuk beryani dan kari, tomato puri dan cili serbuk dgn sedikit air dan masukkan kedalam bahan A dan tumis hingga naik minyak.
Masukkan kentang dan ayam dan kacau hingga masak.
Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...