Sunday, July 31, 2011

Lemak Rebung Daging


Assalamualaikum..

Lemak Rebung Daging.. menu tengahari ni.. rebung ni sudah 2 hari saya simpan di petisejuk.. nak perhabiskan stok yang beli dulu baru boleh masak.. kawan anak saya Diyana yg memberinya.. selalunya kalau membeli dipasar berbau sikit yang ni tidak langsung.. kata Diyana mak kawannya tu menanam dan membuatnnya sendiri.. itulah tidak berbau.. sedap buat masak lemak bercampur daging..

Jom kita berkongsi resepi dari saya ni..

Bahan-bahan:
500 gm rebung
300 daging dihiris nipis
2 batang serai diketuk
20 biji cili api*
1 inci halia*
1 inci kunyit* ( Semua bahan* dikisar)
4 cawan santan
2 keping asam gelugur
Garam secukupnya

Cara-cara:
Rebus daging sehingga empuk kemudian dihiris nipis. Ketepikan.
Tuang santan kedalam periuk kemudian masukkan bahan kisar dan serai.
Masukkan daging dan garam kacau hingga mendidih.
Masukkan rebung dan garam secukupnya.
Kacau rata dan rasa garam.
Sedia dihidang

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...