Friday, July 29, 2011

Kari Daging Kerisik


Kari daging kerisik.. saya menggunakan daging berserta tulang berdaging supaya kuahnya lebih rasa sedap lagi.. Kuah kari ini sedap dimakan bersama roti atau roti jala.. resepi ini saya ambil dari majalah saji..

Bahan-bahan:
1 kg daging
1/2 kg tulang berdaging
1 in halia - daging direbus dahulu bersama halia sehingga empuk
4 biji kentang dibelah
2 keping asam gelugur
1 cawan serbuk kari - digaul bersama sedikit air
4 sudu makan cili kisar
2 sudu makan kerisik
Rempah tumis
Santan secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 in halia

Cara-cara:
Rebus daging daging bersama halia sehingga empuk. Ketepikan.
Tumis bahan2 yang dikisar bersama rempah tumis hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan tulang yg telah direbus bersama santan sekali. Biar seketika.
Masukkan kentang, asam keping, kerisik, garam dan gula. Kacau rata hingga kentang empuk.
Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...