Sunday, April 20, 2014

Ikan Cencaru Bakar Berempah



IKAN CENCARU BAKAR BEREMPAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
3 ekor ikan cencaru besar - dibersihkan
Daun pisang - secukupnya
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 in halia*
1 in lengkuas*
4 batang serai* - semua bahan dikisar
5 sudu besar cili kisar
3 sudu besar rempah kari ikan
1 helai daun kunyit - dihiris
2 helai daun limau purut - dihiris
1 sudu kecil pes asam jawa ADABI
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara :
Ikan dibersihkan dan dibelah belakang.
Daun pisang dibersihkan.
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari dan kacau rata.
Masukkan pes asam jawa.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan daun kunyit dan daun limau dan kacau. Tutup api.
Masukkan rempah keatas ikan hingga rata dan balut bersama daun pisang.
Susun diatas loyang yang dialas dengan aluminium foil. Titiskan sedikit minyak keatas ikan.
Bakar hingga ikan masak.
Sedia dihidang.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...