Thursday, February 27, 2014

Karipap Ayam Kentang



KARIPAP AYAM KENTANG
Dari dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan untuk inti:
500 gm kentang - potong dadu
250 gm isi ayam cincang
4 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1/2 in halia*
2 sudu besar udang kering*
1 sudu makan biji ketumbar  - semua bahan* dikisar
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar gula
Garam secukupnya
1/2 cawan air

Cara-cara : 
Tumis semua bahan yang dikisar dan kuloit kayu manis hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan cili kisar dan kacau.
Masukkan ayam dan kentang. kacau hingga rata dan masukkan sedikit air. Gaul rata.
Perasakan garam dan gula secukupnya. masak hingga kentang empuk dan sedikit kering.
Sejukkan.

Bahan untuk pastri :
500 gm tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
80 gm butter*
1/4 cawan minyak* - panaskan
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Air secukupnya - lbhkurg 170++)

Cara-cara:
Masukkan semua bahan kering kedalam bekas.
Tuang minyak dan butter cair dan gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh lembut.
Biarkan seketika.
Canai dan terapkan dengan menggunakan acuan karipap dan isi intinya.
Buat dan kelim sampai habis.
Sedia digoreng.



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...