Wednesday, November 13, 2013

Pau Sambal



PAU SAMBAL
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 kg tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cawan minyak
1/2 sudu kecil garam halus
2 sudu besar susu pekat manis
540 gm air (+ -)
Minyak untuk mengoreng

Cara-cara menggunakan mesin :
Satukan tepung, yis, garam, susu pekat dan minyak. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi kental dan lembut.
Angkat dan uli sedikit dan tutup dan rehatkan doh dalam 15 -  20 min.
Uli sekali lagi untuk membuang angin dalam doh.
Bulat-bulatkan doh menjadi doh yang licin anggaran 30 gm dan susun di atas loyang.
Biarkan dalam 10 minit.
Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuninggan.
Sejukkan dahulu dan dipotong tengah untuk disapu dengan sambal tumis.
Sedia dihidang.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...