Thursday, October 31, 2013

Pisang Nangka Goreng Dan Sambal Kicap



PISANG NANGKA GORENG DAN SAMBAL KICAP
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 sisir pisang nangka
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung rangup ADABI
1 1/4 cawan air
2 sudu besar air kapur makan
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit

Cara-cara :
Semua adunan dicampurkan dan kacau bersama air hingga sebati.
Panaskan minyak.
Pisang dibelah dua.
Celup pisang didalam aduanan dan goreng hngga kekuningan dan garing.
Sedia dihidang cicah bersama sambal kicap.

SAMBAL KICAP
3 biji cili merah
10 biji cili api
3 ulas bawang putih
1 cawan kicap manis
1 sudu besar cuka
Garam dan gula secukupnya

Semua bahan disatukan kemudian dikisar halus.
Masakkan hingga mendidih. Sejukkan.
Sedia dihidang.




3 comments:

  1. salam..

    Nampak menarik..memang x pernah makan pisang goreng dengan sambal kicap..tapi makan dengan sambal belacan penah..sedap!

    ReplyDelete
  2. Makan dgn sambal belacan pun sedap.. makan dgn sambal kicap ni biasanya org Johor makan.. grg keledek dan keladi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...