Sunday, October 27, 2013

Gulai Daging Terengganu



GULAI DAGING TERENGGANU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 1/2 kg daging
1/2 cawan kerisik
2 cawan pati santan
2 cawan santan cair
1/2 ketul gula melaka
3 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya
2 biji bawang besar - dihiris kasar
10 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
2 in halia*
1 1/2 in lengkuas* - semua bahan* dikisar
1/2 cawan cili kisar
2 sudu besar rempah kari*
3/4 cawan rempah gulai daging* - dibancuh bersama sedikit air
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga

Cara-cara :
Tumis bawang besar hiris dan rempah penumis.
Masukkan semua bahan yang dikisar dan kacau hingga wangi.
Masukkan cili kisar, rempah kari dan rempah gulai daging. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan gaul hingga daging kecut. Masukkan santan cair, asam gelugur dan masak hingga daging empuk.
Masukkan santan pekat, kerisik, gula melaka,, garam dan sedikit gula. Kacau hingga mendidih dan kuah sedikit pekat.
Sedia dihidang.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...