Saturday, June 29, 2013

Murtabak Lapis Kraker



MURTABAK LAPIS KRAKER
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan : ( loyang 9x9x3")
27 keping biskut kraker
400 ml santan
1 cawan susu cair
6 biji telur

Untuk lapisan daging :
400 gm daging kisar
3 biji bawang besar - dicincang
3 sudu besar serbuk kari daging
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia* - ditumbuk
1 batang lobak merah diparut/ sagat
Daun sup dan bawang - dihiris
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara :
Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan rempah kari daging dan kacau hingga masak.
Masukkan bawang besar dan daging kisar.
Tuang sedikit air dan kacau sebati hingga daging masak dan kering.
Perasakan garam dan gula secukupnya. Tutup api.
Masukkan lobak merah, daun sup dan daun bawang.
Angkat dan sejukkan.

Cara membuat lapisan kraker :
Campurkan santan dan susu.
Rendam dalam 9 keping kraker didalam santan lebih kurang 1 min.
Sapukan sedikit mentega di atas loyang.
Susunkan kraker yang direndam diatas loyang.
Masukkan inti daging dan ratakan.
Pukul telur dan tuang separuh dari adunan keatas lapisan daging tadi.
Rendamkan kraker sepeti lapisan pertama dan ulangi lapisan daging dan dijadikan tiga lapisan.
Akhir sekali tuang baki santan bercampur susu diatas permukaan yang akhir sekali.
Bakar selama 45 min dalam kepanasan 190C sehingga masak dan kekuningan.
Sapukan sedikit cili sos dan tabur sedikit daun bawang/sup dan cili hiris.
Sejukkan baru dipotong dan hidang.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...