Sunday, January 06, 2013

Ketam Goreng Bercili



Assalamualaikum & selamat tengahari semua..

Ketam Goreng Bercili.. menu untuk tengahari ini.. selalu masak lemak hari ini saya goreng bercili pula.. sedap dengan rasa pedas dan manis... isi ketam yang manis membuatkan sedap dibuat ratah sahaja..

KETAM GORENG BERCILI

Bahan-bahan :
6 ekor ketam
Sedikit garam dan kunyit
2 sudu besar tepung beras
1 pokok daun ketumbar - dihiris
1 sudu makan sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu makan cilikisar
2 sudu makan cuka
2 biji bawang besar dicincang
10 biji cili merah*
4 ulas bawang putih*
1 in halia* - semua bahan*dikisar
Garam dan gula secukupnya
Sedikit air

Cara-cara :
Ketam dibersihkan dan dilumur dengan kunyit dan garam. Masukkan tepung beras dan gaul sebati.
Panaskan minyak dan goreng ketam tersebut hingga garing.
Tumis bawang besar, cili kisar dan bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan semua sos, cuka, garam dan gula secukupnya.
Tuang sedikit air jika terlalu pekat.
Masukkan ketam dan gaul rata.
Masukkan daun ketumbar.
Sedia dihidang.



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...