Friday, December 21, 2012

Laksa Kelantan



Assalamualaikum..

Laksa Kelantan.. menu hari ini.. kesukaan sekeluarga.. laksa kelantan ini rasa dan resepi lebihkurang sama dengan laksam.. sedap dan rasa kuah lemak ikannya..

LAKSA KELANTAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 bungkus laksa - direndam dan dicelur
1 kg ikan kembung - direbus
10 biji bawang merah*
1 in halia*
1 sudu makan biji lada hitam* - semua bahan ini dikisar
Santan secukupnya - ikut kepekatan
2 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya

Bahan-bahan lain :
1 batang timun - disagat
6 batang kacang panjang - dihiris
2 biji bawang besar - dihiris
1 mangkuk taugeh
Hirisan daun kesum
Sambal belacan
Limau kasturi

Cara-cara :
Ikan yang telah direbus diambil isinya.
Kisar bersama air rebusan ikan hingga habis. Ketepikan.
Masukkan santan dan bahan yang dikisar kedalam periuk. Masak diatas api perlahan.
Masukkan isi ikan yang dikisar dan asam keping. Kacau hingga mendidih.
Perasakan garam dan gula secukupnya. 
Hidangkan.




2 comments:

  1. sedapnya laksa kelantan....bonda selalu buat laksa ni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...