Friday, December 14, 2012

Asam Pedas Tenggiri & Jeruk Sawi Asin



Assalamualaikum semua..

Asam Pedas Tenggiri Bersama Jeruk Sawi Asin.. menu tengahari ini.. sudah lama juga dapur saya tidak berasap.. hari ini baru boleh bermula masak kerana sebelum ini pergi bercuti..
Asam pedas memang menjadi kesukaan sekeluarga tidak kira ikan atau ayam.. Kali ini saya letakkan jeruk sawi asin.. sungguh menyelerakan makan bersama telur masin dan sedikit sambal belacan dan ulam..

ASAM PEDAS TENGGIRI & SAWI JERUK ASIN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
5 keping ikan tenggiri
2 kelopak jerik sawi asin - direndam dan toskan
1 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
3 cawan air
8 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 in belacan*
1/2 in halia*
1/2 sudu teh lada hitam* - semua bahan dikisar
1/2 in lengkuas - dititik
1/2 sudu serbuk kunyit
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dan serbuk kunyit hingga naik minyak dan garing.
Masukkan air asam jawa dan air secukupnya.
Masukkan sawi jeruk asin.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan ikan dan kacau perlahan dan biar hingga mendidih.
Sedia dihidang.



2 comments:

  1. Asam pedas memang menu evergreen... disukai ramai dari dulu, kini dan selamanya. Bubuh sawi masin tentu ada keunikan dalam rasanya ye Lina...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...