Monday, October 22, 2012

Biskut Suji



Assalamualaikum semua..

Biskut Suji.. biskut zaman sekolah saya lagi kalau hari raya mesti ada di mana2 rumah untuk dihidangkan pada hariraya.. sedap dan rangup dengan dicampur bersama tepung suji.. resepi ini pun saya ambil dari sepupu saya yang mana resepi asal saya sudah hilang.. melihatkan dia meletakkan gambar biskut suji di FB.. membuatkan hati ini ingin mencuba.. terimakasih Linda berkongsi resepi..

BISKUT SUJI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 cawan minyak sapi
1 cawan gula castor
1 cawan tepung suji - tepung Semolina
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanila
Ceri merah untuk hiasan

Cara-cara :
Kecuali minyak sapi, satukan semua bahan lain didalam sebuah bekas dan gaul sebati.
Masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
Tutup doh dengan kain dan biarkan doh dalam 15 min.
Bulat2kan seperti guli dan hiaskan cherry merah diatas biskut.
Bakar dalam 180C dalam 20 minit.
Sedia dihidang.


1 comment:

  1. Salam Puan, maaf bertanya, tepung suji tu perlu dikisar menjadi tepung halus ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...