Wednesday, June 11, 2014

Puding Kastard Karamel




PUDING KASTARD KARAMEL
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan untuk karamel :
1/2 cawan gula
1/4 cawan air

Masukkan gula kedalam periuk. masak dann kacau hingga kekuningan menggunakan api sederhana.
Bila gula larut dan kekuningan perlahankan api dan masukkan air perlahan sambil kacau rata. Tutup api.
Masukkan kedalam loyang dan biarkan.

Bahan untuk membuat puding kastard:
10 gm agar-agar serbuk
4 cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :
Campurkan kesemua bahan kedalam periuk kecuali serbuk agar-agar. Kacau hingga larut dan tapis.
Masukkan adunan tadi bersama serbuk agar-agar kedalam periuk. Kacau dengan menggunakan api sederhana hingga larut dan mendidih.
Tuang kedalam loyang yang berisi gula karamel tadi. Sejukkan sebentar.
Masukkan pula kedalam petisejuk selama 4 atau 5 jam hingga aduanan keras.
Tuang kedalam pinggan untuk dihidang sejuk.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...