Wednesday, March 26, 2014

Murtabak Lapis Daging Kraker





MURTABAK LAPIS DAGING KRAKER
Bahan-bahan : (Loyang 9"x 9" x 3")

27 keping kraker
600 ml santan / susu cair
6 biji telur - kacau rata

Untuk lapisan daging ;
500 gm daging cincang
3 biji bawang besar - potong dadu
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia* - ditumbuk
4 sudu besar rempah kari
1 biji cili merah - cincang
Daun sup dan bawang secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara ;
Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan kacau.
Masukkan daging cincang dan kacau hingga daging masak. Tuang sedikit air jika perlu.
Masukkan bawang cincang dan cili merah cincang dan gaul rata.
Perasakan garam dan gula secukupnya. Sejukkan.

Cara membuat lapisan kraker :
Loyang disapu dengan sedikit butter hingga rata.
Susun kraker dan tuang sedikit santan.
Bahagikan adunan daging kepada dua bahagian. Tuang adunan daging keatas kraker tadi dan ratakan.
Bahagika telur yang dikacau kepada dua bahagian. Tuang keatas daging yang diratakan keatas kraker.
Buat semula seperti cara diatas hingga menjadi 3 lapisan kraker. Baki santan tadi tuang keatas kraker.
Panaskan oven dalam 190C. Masukkan adunan murtabak tadi dan bakar sehingga 1 jam atau kekuningan diatasnya.
Angkat dan sejukkan.
Sapu diatas dengan sos cili dan hiaskan daun bawang dan cili merah hiris.
Sedap dimakan bersam sos cili.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...