Tuesday, October 02, 2012

Carrot Cake



Assalamualaikum semua..

Carrot Cake.. sedap dimakan panas2.. banyak kali juga menggunakan resepi ini kerana sedap dan lembap.. tetapi saya tidak membuat topping kerana kurang menyukainya hanya menabur gula aising saja.. Resepi ini juga saya ubahkan sedikit untuk mendapatkan citarasa tekak saya.. Alhamdulillah jadi dan sedap dan tidak begitu manis..

Carrot Cake
Dari Dapur : Noor Masni

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum*
2 camcateh baking powder*
1 camcateh sodabikarbonat*
1 camcateh garam halus*
2 camcateh serbuk kulit kayu manis* - satukan dan ayak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan brown sugar
2 1/2 cawan parutan carrot dan toskan airnya
3/4 cawan nenas tin dicincang dan toskan airnya
1 cawan kelapa kering
1 cawan walnut dicincang - bakar sedikit dahulu
 Gula aising secukupnya untuk ditabur atas kek

Cara-cara :
Panaskan oven dalam 175C.  lenserkan loyang 8x8x3 dengan sedikit mentega dan alas bersama kertas minyak.
Dalam satu bekas, masukkan gula, minyak dan telur. Kacau dengan menggunakan whisk hingga rata dan sebati.
Masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan spatula hingga rata.
Masukkan carrot, kelapa kering, walnut dan nenas dan gaul sebati.
Tuang kedalam tin pembakar dan bakar selama lebih kurang 50 hingga 1 jam atau masak.
Sejukkan dahulu baru dipotong.



1 comment:

  1. Salam kenal,
    BW & join sini.
    http://my-mintroom.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...