Sunday, December 04, 2011

Donut Kentang


Assalamualaikum dan selamat petang..

Donut Kentang.. menu untuk minum petang pada hari ini.. lembut dan gebu.. diluar hujan dengan lebat ni memang sedap makan panas2 bersama secawan teh0 panas.. Jom kita layan..

Bahan-bahan:
300 gm kentang - direbus dan dilenyek
1 kg tepung
1 sudu teh baking powder
150 gm butter
22 gm yeast - Mauripan
2 sudu besar gula halus
1/2 cawan susu pekat manis
2 biji telur
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan air suam (+ -)
Gula aising utk salut

Cara-cara dengan menggunakan mesin pengadun:
Yeast dilarutkan bersama sedikit air suam.
Satukan semua bahan kecuali air didalam bekas dan gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh menjadi licin dan kental.
Angkat doh dan rehatkan selama 1/2 jam.
Biar doh mengembang 2x ganda.
Kemudian ulikan doh dan buangkan angin
Bulat-bulatkan doh dalam 40gm. Biar dalam 10 minit.
Goreng hingga kekuningan dan masak.
Gaul bersama gula castor.

2 comments:

  1. Salam.Dah banyak kali tengok donut kentang ni tapi belum diseru2 untuk mencuba.Mesti nak cuba juga ni bila ada kelapangan.

    ReplyDelete
  2. gebunya donut kentang ni...geram tngk..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...