Saturday, December 07, 2013

Karipap Daging Lada Hitam



KARIPAP DAGING LADA HITAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan membuat inti:
200 gm daging cincang
500gm kentang - potong dadu
2 biji bawang besar - potong dadu
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 sudu makan jintan manis*
1 sudu besar lada hitam* - semua bahan*ditumbuk lumat
Daun sup & daun bawang - dihiris
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara ;
Tumis bawang besar dan bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan daging cincang dan kacau hingga masak.
Masukkan kentang dan 1/2 cawan air.
Gaul hingga kentang empuk.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan daun sup dan daun bawang.

Bahan-bahanuntuk pastri :
1/2 kg tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
80 gm butter*
1/4 cawan minyak* - panaskan dan cair
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
170 ml air (+ - )

Cara -cara :
Tepung disatukan bersama garam dan gula.
Butter dan minyak dipanaskan dan cair dan tuang kedalam adunan tepung dan ramas sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga adunan lembut dan rata. 




4 comments:

  1. rasa cam nk try jgk...thanks share recipe..

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas perkongsian.. inilah resipi paling sama dgn yg pernah diajar oleh arwah ibu saya.. mmg sedap sangat..rindu karipap arwah ibu

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas resepi. Sudah cuba, sedap.

    ReplyDelete
  4. Kalau terlebih lada Hitam..mcm mana..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...