Wednesday, December 11, 2013

Dalca Daging



DALCA DAGING
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 kg daging - direbus empuk
3/4 cawan kacang dhal - rendam dan rebus empuk
1 batang terung
4 batang kacang panjang
1 batang carrot
2 biji kentang
2 biji tomato
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 biji bawang besar - dihiris
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 sudu makan ketumbar* - bahan*dikisar
3 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar cili kisar
2 pelepah daun kari
2 keping asam gelugur
Rempah penumis : kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
Santan secukupnya
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara ;
Daging yang telah direbus dipotong kecil
Tumis rempah penumis, daun kari, bawang besar dan bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan cilikisar dan rempah kari. kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan santan.
Masukkan asam gelugur, kacang dhal, kentang dan carrot.
Masukkan terung kacang panjang dan cili.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...