Saturday, May 04, 2013

Laksa Johor



LAKSA JOHOR
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan -bahan :
1 bungkus spaghetti - direbus dan tos
1 batang timun - dibuang kulit dan sagat
1 mangkuk taugeh
1 biji bawang besar - dihiris halus
1/2 cawan lobak jeruk asin - dicincang
Limau kasturi secukupnya - dibelah dua
2 tangkai daun kesum - dihiris
2 tangkai daun selasih - dihiris

Cara membuat kuah laksa :
1 1/2 kg ikan tenggiri - direbus dan ambil isinya dan dikisar
8 biji cili merah*
5 ulas bawang putih*
2 in halia*
1 1/2 lengkuas*
2 sudu besar biji ketumbar*
1/2 cawan udang kering*
3 batang serai* - semua bahan * dikisar
3 sudu besar cili kisar
1/2 cawan kerisik
4 keping asam gelugur
1 cawan rempah kari ikan
2 1/2 liter santan @ secukupnya ikut kepekatan
Garam & gula secukupnya
1 tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan

Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan santan dan ikan yang dikisar.
Masukkan asam gelugur, kerisik, daun kesum dan bunga kantan.
Perasakan garam dan gula secukupnya. Biar mendidih hingga nampak naik minyak.
Sedia dihidang.



Hidang dengan semua ulam-ulaman dan sambal belacan.. baru dituang kuah laksa..


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...