Wednesday, September 12, 2012

Biskut Kacang Mazola



Biskut Kacang Mazola.. biskut yang paling saya gemar.. senang, mudah dan tidak menggunakan banyak bahan..

Biskut Kacang Mazola
Dari dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
750 gm tepung gandum - diayak
600 gm kacang tanah
2 1/4 cawan gula castor
2 cawan minyak jagung Mazola ( + - )
Sedikit garam

Cara-cara:
Kacang tanah dibakar dahulu kemudian sejukkan kemudian dikisar.
Masukkan tepung, kacang tanah yang dikisar, gula castor dan sedikit garam. Gaul rata.
Masukkan sedikit demi sedikit minyak mazola hingga adunan menjadi doh. Perap dalam 1/2 jam.
Bulat2kan atau menggunakan acuan untuk membentuknya.
Letakkan kacang diatas biskut dan sapu kuning telur.
Bakar dalam kepanasan 170C selama 20 min.
Sejukkan dahulu baru masukkan kedalam bekas kedap udara.



3 comments:

  1. Biskut ni memang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas.... evergreen... dulu, kini dan selamanya!

    ReplyDelete
  2. Amie.. betul tu.. dari dulu sampai sekarang ramai mengemarinya... :)

    ReplyDelete
  3. Salam LIna...biskut mazola ni..biskut kesukaan kite gak,tapi tak pernah buat..selalu main beli jer...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...