Wednesday, August 29, 2012

Kek Kukus Buah-Buahan



Assalamualaikum semua..

Hari ini saya nak berkongsi resepi Kek Kukus Buah.. yang diambil dari dapur CMG.. yang begitu sedap sekali.. tidak terlalu manis dan lembap.. hendak lebih sedap lagi bungkus dengan aluminium foil dan simpan sehingga 4 atau 5 hari baru dimakan kerana lebih lembap lagi.. kira pertama kali mencubanya dari resepi ini terus menjadi.. Terimakasih CMG kerana berkongsi resepi kek kukus yang sedap ini..

Kek Kukus Buah
Dari Dapur : CMG

Bahan-bahan:
375 gm buah-buahan campuran
250 gm mentega (Golden Churn)
300 gm tepung*
1 camteh soda bikarbonat*
1 camteh cream of tartar* (Satukan dan ayak)
3 biji telur gred A
150 gm brown sugar
150 gm gula pasir - untukgula hangus
1/4 cawan badam keping
1 biji buah pala diparut

Cara-cara:
Didihkan air dalam kukusan. Alas acuan dlm 8x8 dengan kertas minyak dan sapukan sedikit mentega dikeliling acuan.
Tepung digaul bersama buah-buahan kering dan badam supaya apabila klukus ianya tidak mendap kebawah.
Putar mentega bersama gula perang hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu jarakwaktu untuk putar telur dalam 1 min hingga gebu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau hingga rata. Biarkan sebentar.
Masak gula pasir dengan api perlahan hingga menjadi keperangan atau coklat keemasan.
Tuang gula hangus kedalam adunan tepung dan kacau hingga rata. Berhati-hati supaya tangan tidak terkena gual hangus.
Tuang pula kedalam acuan dan tutup dengan aluminium foil kemas supaya tidak dimasuki wap air.
Kukus hingga 4 jam.
Sejukkan dahulu baru dipotong.



No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...