Tuesday, March 06, 2012

Tomyam Udang Bercendawan


Tomyam Udang Bercendawan
Dari dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
400 gm udang
250 gm cendawan tiram
1 pokok daun ketumbar
2 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih diketuk
1/2 in halia dihiris halus
1/2 in lengkuas dihiris halus
6 biji cili api dihiris halus
2 btg serai diketuk
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 sudu besar pes tomyam
2 biji limau nipis ambil jusnya
Garam & gula secukupnya

Cara-cara:
Masukkan air kedalam periuk.
Masukkan semua bahan yang dihiris dan pes tomyam dan masak hingga mendidih.
Masukkan udang, susu cair, cendawan, garam dan sedikit gula.
Taburkan daun ketumbar dan perahan jus,
Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...