Wednesday, January 18, 2012

Ayam Goreng Halia


Ayam Goreng Kunyit.. sedap dimakan bersama nasi panas2 atau dimakan begitu sahaja.. Selalunya isi ayam anak2 tidak beberapa gemar digoreng tapi kali ini saya buatkan untuk mereka gemar.. potong kecil dan digoreng dibuat ayam goreng halia.. barulah makan dan sekarang menjadi kegemaran mereka.. Bahannya pun mudah sahaja.. Jom lihat resepi ini..

500 gm isi ayam dipotong kecil
2 camca besar tepung jagung
1 biji putih telur dikacau
1 biji bawang besar dicincang 
2 ulas bawang besar dicincang
3 in halia muda dihiris panjang dan halus
2 camcabesar jus lemon / cuka
3 camca besar sos tomato/ cili - ikut suka
Sedikit daun ketumbar dihiris
Sedikit cili api diketuk - jika ingin pedas
Carrot dihiris panjang
Garam dan gula secukupnya
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dgn 1/4 cwn air

Cara-cara:
Ayam yang dipotong kecil disalut bersama telur dan tepung jagung kemudian digoreng garing. Buat sampai habis. Ketepikan.
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan jus dan sos tomato.
Masukkan garam, gula dan sedikit bancuhan air tepung jagung
Tuangkan ayam dan gaul rata,
Tabur kan daun ketumbar dan carrot dan hidang.

2 comments:

  1. salam lina...mmg pun anak2 liz apun xsuka bhgn dada ayam ni...memilih betul...
    best nmpk resepi tu, liza masuk list yer....hihihhihi

    ReplyDelete
  2. Ayam tanpa tulang..senang anak2 nak makan kan..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...