Friday, June 29, 2012

Kuih Lapis


Kuih Lapis.. kuih tradisi lama.. sedap rasanya lemak manis dan lembut.. kita boleh buat bermacam-macam warna untuk lebih menarik lagi.. 

Kuih Lapis
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras ( Cap Teratai )
3/4 cawan tepung ubi
3/4 cawan tepung gandum
6 cawan santan*
3/4 cawan gula*
4 helai daun pandan*
Sedikit garam* ( Semua bahan disatukan dan kacau sebati )
Perwarna merah (Rose)

Cara-cara:
Semua bahan yang disatukan dimasak diatas api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
Panaskan pengukus.
Masukkan tepung beras, tepung ubi dan gandum. kacau sebati kemudian tapis.
Bahagikan kepada dua bahagian sama banyak. Satu bahagian dimasukkan pewarna merah. Ketepikan.
Alas loyang empatsegi 9x9x3 dengan plastik. Sapukan sedikit minyak. Panaskan sebentar didalam pengukus.
Tuang adunan putih dan kukus. Setiap adunan kukus salama 5 minit dan lakukan seterusnya berselang seli hingga habis. Sejukkan terlebih dahulu baru dipotong dan dihidang.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...