Saturday, March 21, 2015

Apam Pisang Coklat



APAM PISANG COKLAT
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum*
1/4 cawan koko*
2 sudu teh baking powder* - semua bahan* diayak
3/4 cawan gula
4 biji telur
3/4 minyak sayuran
1 1/4 cawan pisang lenyek*
1 sudu teh soda bicarbonat*
1 sudu teh garam* - semua bahan* digaul rata dan biarkan

Cara-cara :
Panaskan pengukus.
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Masukkan minyak dan pukul lagi.
Masukkan tepung dan koko serta minyak berselang seli hingga habis.
Kacau adunan hingga rata dan biarkan dalam 10 minit.
Masukkan kedalam loyang yang disapu sedikit minyak.
Kukus dalam 1/2 jam atau 40 minit hingga masak. Kalau menggunakan acuan kecil kukus selama 15 minit.
Sejukkan baru dihidang.



Thursday, March 19, 2015

Gulai Udang Dan Rebung Madu



GULAI UDANG DAN REBUNG MADU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

500 gm udang
500 gm rebung madu
6 biji bawang merah- hiris
4 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - hiris
2 batang serai - dititik
2 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan cili kisar
2 keping asam gelugur
4 cawan santan
Garam secukupnya

Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dihiris dan serai hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan cili kisar. Kacau rata.
Masukkan santan dan kacau mendidih.
Masukkan rebung.
Perasakan garam secukupnya.
Kacau mendidih dan masukkan udang dan biarkan sebentar.
Sedia dihidang.



Tuesday, March 17, 2015

Agar-agar Sirap Rose Bandung



AGAR-AGAR SIRAP ROSE BANDUNG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempahg Ratus

Bahan-bahan :
25 gm agar-agar bertali - rendam lembut
5 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair
2 sudu makan sirap rose
Sedikit pewarna merah

Cara-cara :
Masak agar-agar bersama air.
Masukkan gula dan kacau hingga larut. Tapiskan.
Masukkan susu cair, sirap rose dan pewarna merah.
Kacau kesemua hingga mendidih.
Tuang kedalam acuan dan biar agar-agar mengeras.
Sejukkan kedalam petisejuk.
Sedia dihidang.



Wednesday, March 11, 2015

Lempeng Kelapa




Assalamualaikum semua..
Menu minum pagi.. lempeng kelapa cicah sambal tumis ikan bilis.. lempeng kelapa ini saya letakkan sedikit baking powder untuk melembutkan lagi lempeng ini.. terasa lemak dan cukup lembut sekali.. Jom cuba..

LEMPENG KELAPA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 cawan tepung
1 1/2 sudu kecil baking powder
2 cawan kelapa parut putih
2 cawan air
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan gula

Cara-cara ;
Satukan semua bahan dan gaul hingga sebati.
Biarkan adunan dalam 10 minit.
Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak.
Masukkan adunan dalam 2 senduk.
Terbalikkan hingga kekuninagan dan masak.
Angkat dan hidangkan.





Monday, March 09, 2015

Rendang Pedas Ayam Tua



RENDANG PEDAS AYAM TUA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ayam tua - dipotong
1kg santan pekat
Air secukupnya
1 helai daun kunyit - dikoyak
2 helai daun limau purut - dihiris
2 batang serai - dititik
2 sudu besar cili kisar
2 keping asam gulugur
3 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukupnya

Bahan untuk kisar :
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
30 biji cilicapi merah(Thai)
2 in halia
2 in kunyit
1 in lengkuas
2 batang serai
5 biji buah keras

Cara-cara :
Masukkan ayam kedalam kuali.
Tuang semua bahan yang dikisar, serai titik dan masak diatas api sederhana. Gaul rata.
Masukkan sedikit air dan separuh santan pekat.
Masak hingga kecut.
Masukkan santan, asam gelugur, garam dan gula secukupnya.
Masak hingga mendidih.
Masukkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut.
Gaul rata sehingga kuah pekat dan ayam empuk.
Sedia dihidang.




Saturday, March 07, 2015

Apam Pisang



APAM PISANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Sumber : FIZA'S COOKING

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandam*
2 sudu teh baking powder* - diayak bersama
3/4 cawan gula
4 biji telur
3/4 cawan minyak sayur
1 cawan pisang lenyek*
1 sudu teh soda bicarbonet*
1 sudu teh garam* - semua bahan * digaul rata dan biarkan

Cara-cara :
Panaskan pengukus.
Pukul telur bersama gula hingga kembang.
Masukkan minyak dan pukul lagi.
Masukkan tepung dan pisang lenyek sedikit demi sedikit hingga habis.
Kacau hingga rata. Biarkan adunan dalam 10 minit.
Sapu acuan dengan sedikit minyak dan panaskan didalam pengukus beberapa minit.
Tuang adunan kedalam acuan hingga habis.
Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
Jika mengunakan acuan loyang besar kukus selama lbhkurang 45 minit.
Sejukkan dahulu kemudian dihidang.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...