Capati & Sambal Mackerel.. iftar tadi.. bertukar selera nak makan capati.. selalunya orang makan bersama kari atau kuah dhal tapi sambal mackerel menjadi pilihan saya.. memang sedap.. boleh cuba resepi disini..
Capati
Bahan-bahan:
500 gm tepung attar
2 sudu besar butter
Sedikit garam
290 - 300 ml air suam
Satukan tepung, butter dan garam. Gaul sebati.
Masukkan air suam sedikit demi sedikit hingga aduan menjadi doh yang lembut.
Perap selama 1/2 jam.
Bulat2kan adunan dalam anggaran 60gm sampai habis.
Panaskan kuali.
Canai doh menjadi nipis dan bulat.
Masukkan diatas kuali dan balik2kan dan tekan. Bila ia mengelembung tandanya sudah masak.
Sedia dihidang.
Sambal Mackerel
Bahan-bahan :
1 tin Mackerel
2 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1/2 in halia dihiris
2 sudu besar cili kisar
1 keping asam gelugur
1 tin kacang peas ditapis
Garam & gula secukupnya
Tumis semua bahan yang dihirs hingga layu.
Masukkan cilikisar dan asam gelugur kacau hingga naik minyak.
Masukkan mackerel, kacang peas, garam dan gula. Kacau hingga sebati dan mendidih.
Sedia dihidang.