Monday, July 30, 2012

Capati & Sambal Mackerel


Assalamualaikum..

Capati & Sambal Mackerel.. iftar tadi.. bertukar selera nak makan capati.. selalunya orang makan bersama kari atau kuah dhal tapi sambal mackerel menjadi pilihan saya.. memang sedap.. boleh cuba resepi disini..

Capati
Bahan-bahan:
500 gm tepung attar
2 sudu besar butter
Sedikit garam
290 - 300 ml air suam

Satukan tepung, butter dan garam. Gaul sebati.
Masukkan air suam sedikit demi sedikit hingga aduan menjadi doh yang lembut.
Perap selama 1/2 jam.
Bulat2kan adunan dalam anggaran 60gm sampai habis.
Panaskan kuali.
Canai doh menjadi nipis dan bulat.
Masukkan diatas kuali dan balik2kan dan tekan. Bila ia mengelembung tandanya sudah masak.
Sedia dihidang.

Sambal Mackerel
Bahan-bahan :
1 tin Mackerel
2 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1/2 in halia dihiris
2 sudu besar cili kisar
1 keping asam gelugur
1 tin kacang peas ditapis
Garam & gula secukupnya

Tumis semua bahan yang dihirs hingga layu.
Masukkan cilikisar dan asam gelugur kacau hingga naik minyak.
Masukkan mackerel, kacang peas, garam dan gula. Kacau hingga sebati dan mendidih.
Sedia dihidang.



Sunday, July 29, 2012

Kuih Buah Melaka



Assalamualaikum semua..
Menu makanan untuk berbuka sudah siap? Tentu masing2 sekarang sibuk didapur kan.. hari minggu semua ada dirumah tentu banyak menu yang disediakan untuk dinikmati bersama keluarga..
Hari ini juadah manisan saya kuih buah melaka.. kuih lama yang diminati sejak dulu lagi.. penyediaannya pun senang dan cepat dimakan..

Kuih Buah Melaka
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1/4 cawan tepung gandum
1 cawan air daun pandan - 4/5 helai daun pandan dikisar bersama air
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau pandan
Gula melaka secukupnya
2 cawan kelapa parut putih dicampur sedikit garam

Cara-cara:
Masak air didalam periuk.
Dalam sebuah bekas satukan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam. Masukkan sedikit demi sedikit air pandan dan pewarna hijau sehingga menjadi doh lembut.
Bulat2kan seperti biji guli dan isikan sesudu kecil gula melaka,
Masukkan kedalam air yang sedang mendidih. Apabila buah melaka timbul menandakan telah masak.
Gaulkan kedalam kelapa dan buat sehingga habis.
Sedia dihidang.



Daging Goreng Sos Lada Hitam



Daging Goreng Sos Lada Hitam.. Lauk untuk bersahur.. sedap dimakan bersama nasi putih panas atau diratah begitu saja.. Jom tengok resepi yang mudah dari saya ni..

Daging Goreng Sos Lada Hitam
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
500 gm daging direbus
1 biji bawang besar dihiris bulat
5 ulas bawang putih dicincang
1  in halia muda dihiris halus
1 sudu makan lada hitam tumbuk
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
3 sudu besar sos lada hitam
3 sudu makan kicap manis
1/2 biji capsicum merah dihiris
1/2 biji capsicum hijau dihiris
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara:
Daging yang telah direbus empuk dihiris nipis. Ketepikan.
Tumis bawang putih dan halia. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk.
Masukkan sos tiram, sos cili dan sos lada hitam. gaul rata.
Masukkan daging dan kicap. Gaul hingga rata. Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan bawang besar hiris,capsicum merah dan hijau, Gaul dan tutup api.
Sedia dihidang.

Mee Goreng



Mee Goreng.. menu yang paling mudah untuk iftar hari ini.. selain mee saya juga membeli sedikit kuih-muih dan buah-buahan.. nampak macam tidak mengenyangkan tapi sudah mencukupi untuk saya sekeluarga..

Mee Goreng
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning dicuci dan toskan
1 biji bawang besar dicincang
3 ulas bawang putih diketuk
200 gm isi ayam dihiris nipis
1 bungkus bebola ikan dihiris
1 sudu makan udang kering ditumbuk
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos cili
Kicap manis secukupnya
Taugeh
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng

Cara-cara:
Tumis bawang besar dan bawang putih, udang kering dan cili kisar hingga wangi.
Masukkan semua sos, isi ayam dan bebola ikan. Gaul rata.
Masukkan mee sambil kacau dan tuang kicap secukupnya.
Masukkan taugeh, daun sup dan sedikit bawang goreng dan gaul rata.
Sedia dihidang.


Tuesday, July 24, 2012

Udang Kelio Berpetai



Assalamualaikum..

Selamat berpuasa.. semoga hari ini diberi kekuatan dan kesihatan yang baik lagi untuk menjalankan ibadah puasa.. cuaca diluar mendung dan terasa dingin saja.. tentu ramai ibu2 yang sedang mencari idea untuk berbuka petang ini..
Semalam saya menyediakan lauk udang kelio berpetai untuk menu berbuka.. ianya adalah kesukaan kami sekeluarga.. dengan adanya petai membuatkan lagi berselera dan bertambah nasi.. mana yang tak tau nak masak apa jom tengok resepi ini.. bolehlah mencubanya..

Udang Kelio Berpetai
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
500 gm udang
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in kunyit*
1 in lengkuas*
10 biji cili api*
3 batang serai* ( Semua bahan*dikisar )
1/2 cawan cili kisar
1 1/2 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit dihiris halus
1 helai daun limau purut dihiris halus
5 papan petai 
Garam & Gula secukupnya

Cara-cara:.
Udang dibersihkan dan ketepikan.
Tumis semua bahan yang dikisar hingga naik minyak, Masukkan cili kisar dan kacau hingga garing.
Masukkan santan pekat dan kacau hingga rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan udang, petai dan daun kunyit dan daun limau purut. Gaul rata sehingga udang masak.
Sedia dihidang.



Monday, July 23, 2012

Bingka Durian


Assalamualaikum..
Hari ini kita telah 3 hari berpuasa.. Alhamdulillah diberi kesihatan yang baik bagi menjalankan ibadah puasa tahun ini.. walaupun cuaca tidak menentu hujan dan panas..
Untuk berbuka petang tadi saya menyediakn bingka durian untuk makan sampingan.. sedap terasa lemak durian dan harum bau durian bila dibakar.. jika ingin mencuba lihat resepi ini..

Bingka Durian
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
5  cawan santan
1 cawan isi durian
3 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 sudu makan butter dicairkan
3/4 cawan gula
Garam secukupnya
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Panaskan oven.
Tepung, gula , telur garam dan santan disatukan. kemudian dikisar dan ditapis.
Masukkan isi durian dan pewarna kuning. Kacau sebati.
Tuangkan adunan kedalam loyang yang disapu butter. Loyang 9x9x3.
Bakar selama 1 jam 200C.
Bila sudah kekuningan dan masak keluarkan dan biarkan sejuk baru dipotong.
Sedia dihidang.


Friday, July 13, 2012

Sotong Goreng Cili Api


Sotong Goreng Cili Api
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
8 ekor sotong yang sederhana dipotong*
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam* ( Semua bahan digaul rata)
2 biji bawang besar dihiris
4 ulas bawang putih diketuk
10 biji cili api dipotong / tumbuk halus
2 sudu besar jus asam jawa
1 sudu makan cuka
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit gula

Cara-cara:
Sotong digoreng terlebih dahulu dengan sedikit minyak dalam seminit. Angkat dan ketepikan.
Tumis semua bahan yang dihiris daan serbuk kunyit hingga layu.
Masukkan jus asam jawa dan cuka. Perasakan gula dan garam.
Masukkan sotong dan gaul hingga rata,
Sedia untuk dihidang.

Tuesday, July 10, 2012

Ayam Sambal Daun Limau Purut




Ayam Sambal Daun Limau Purut
Resepi : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong ikut citarasa - diperap bersama garam & kunyit
6 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in lengkuas*
2 batang serai*
4 biji buah keras* ( Semua bahan dikisar halus )
6 helai daun limau purut - Ambil  sehelai dihiris halus
3/4 cawan cili kisar
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar  sos cili
2 sudu besar jus limau
1/2 cawan pati santan
Sedikit air - jika perlu
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
Ayam yang telah diperap digoreng separuh masak. Ketepikan.
Tumis semua bahan yang dikisar hingga naik minyak. Masukkan sedikit air.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga wangi.
Masukkan sos cili dan sos tomati dan kacau sabati.
Masukkan pati santan dan jus limau dan perasakan garam dan gula.
Masukkan ayam dan daun limau purut.
Gaul hingga kuah menyerap kedalam ayam dan sedikit pekat.
Sedia dihidang.

Nasi Serai




Assalamualaikum semua..
Nasi Serai.. aroma serai dan daun pandan membuatkan ianya bau wangi bila ditumis.. sedap dimakan dengan apa2 lauk.. saya menyediakan ayam sambal daun limau purut dan acar timun untuk dimakan bersama nasi serai ni..

Nasi Serai
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi dibersihkan dan tos
5 3/4 cawan air
1 biji bawang besar dihiris halus
4 ulas bawang putih dihiris halus
1 1/2 in halia dihiris halus
6 batang serai diketuk
3 helai daun pandan
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Sedikit minyak sapi untuk menumis

Cara-cara:
Tumis didalam periuk nasi semua bahan yang dihiris, rempah tumis, daun pandan dan serai hingga wangi.
Masukkan air dan beras dan garam.
Tanak nasi hingga masak dan kering.
Sedia dihidang.



Sunday, July 08, 2012

Marble Cake



Marble Cake
Dari Dapur : DTS ( Mat Gebu )

Bahan-bahan:
300 gm mentega yang berkualiti tinggi
280 gm tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca besar susu tepung* ( satukan dan ayak )
5 biji telur gred A (lebihkurang 60gm sebiji)
250 gm gula castor
1 camca besar ovellate
30 gm susu sejat
20 gm air
1 camca teh esen vanilla
Perwarna - coklat emulco, merah, hijau pandan & oren

Cara-cara:
Panaskan oven. Alas acuan dengan kertas minyak dan lencerkan dengan mentega. 9x9
Putar mentega hingga kembang dan gebu. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit hingga habis. Perlahankan kelajuan hingga adunan kembang dan pekat. Gaul rata dan ketepikan.
Dalam bekas yang lain masukkan gula dan ovellate dan putar hingga sebati dan rata. Masukkan telur dengan menggunakan kelajuan yang tinggi hingga kembang dan pekat.
Masukkan adunan butter dan tepung dan putar sebati.
Masukkan esen vanilla, susu sejat dan air, kacau rata.
Bahagi adunan kepada 4 bahagian sama banyak dan tuangkan warna.
Tuangkan setiap satu aduanan berselang seli kedalam acuan hingga habis.
Bakar dalam 50 - 55 min hingga kekuningan.
Sejukkan dahulu baru dipotong.


Roti Jala



Roti Jala
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
300 gm tepung gandum
1 biji telur
2 sudu makan minyak
3 1/2 cawan air
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Satukan semua bahan kemudian kisar supaya lebih halus adunan. Tapiskan adunan.
Panaskan kuali yang tidak melekat dan sapu sedikit minyak.
Masukkan adunan kedalam acuan jala.
Buat sampai habis.
Sedia dihidang bersama kari ayam atau daging.





Saturday, July 07, 2012

Kari Daging



Kari Daging
Dari Dapur: Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
1 kg daging dipotong kecil
4 biji kentang dipotong
5 biji wang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
2 sudu makan biji ketumbar*
1 sudu makan  jintan manis* ( Semua bahan* dikisar halus )
3 sudu besar rempah kari daging - bancuh dgn sedikit air
1 sudu makan cili kisar
2 keping asam gelugur
Rempah tumis
Santan pekat secukupnya
Santan cair secukupnya
Garam dan sedikit gula

Cara-cara:
Tumis bahan yang dikisar dan rempah tumis hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari kacau hingga naik minyak
Masukkan daging, asam gelugur dan sedikit santan cair. Tutup periuk dan masak hingga daging empuk
Masukkan santan pekat, kentang, garam dan sedikit gula. Kacau hingga kentang empuk.
Sedia dihidang.

Bendi Goreng Bercili



Bendi Goreng Bercili
Dari dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
250 gm bendi dipotong serong
1 biji bawang besar dicincang
2 biji cili merah* - jika nak pedas tambah cili api merah
4 ulas bawang putih*
1 sudu besar udang kering* ( Semua bahan*ditumbuk lumat)
Sedikit sos ikan
Garam secukupnya

Cara-cara:
Tumis bawang dan bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan bendi, garam dan sos ikan. Kacau rata.
Angkat dan sedia dihidang.


Thursday, July 05, 2012

Gulai Tumis Ikan Tongkol


Gulai Tumis Ikan Tongkol
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol sederhan besar dipotong
4 biji tomato
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
4 biji buah keras*
1 in halia*
1 in lengkuas*
5 biji cili merah*
8 biji ciliapi merah* (Semua bahan*dikisar)
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai diketuk
2 keping asam gelugur
3 helai daun limau purut
1 cawan pati santan
1/2 cawan air
Garam dan sedikit gula

Cara-cara:
Tumis semua bahan yang dikisar, serbuk kunyit dan serai hingga wangi.
Masukkan sedikit air, asam keping dan ikan. Kacau sebati dan tutup sekejap.
Masukkan santan, daun limau, tomato, garam dan sedikit gula. Kacau hingga mendidih.
Sedia dihidang.

Tumis Air Labu & Kacang Panjang



Tumis Air Labu & Kacang Panjang
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
1/2 biji labu sederhana besar dipotong
10 batang kacang panjang dipotong
1 helai daun kunyit
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 sudu besar ikan bilis ditumbuk
1 sudu nakan lada hitam ditumbuk
Air secukupnya
Garam
1/2 kiub pati ikan bilis

Cara-cara:
Tumis dengan minyak sedikit bahan yang dihiris dan ikan bilis.
Masukkan air, garam dan pati ikan bilis. Biar mendidih.
Masukkan labu biar empuk diikuti kacang panjang dan daun kunyit. Kacau rata.
Sedia dihidang.


Wednesday, July 04, 2012

Nasi Ayam Hainan



Assalamualaikum..
Nasi Ayam Hainan.. sedap dan mudah kerana ayam tidak perlu digoreng.. lama juga tidak membuatnya.. sambil melayari internet terjumpa resepi Nasi Ayam Hainan.. resepi ini saya ambil dari dapur Resepi Raidah..  terimakasih berkongsi resepi nasi ayam yang sedap ini..

Nasi Ayam Hainan
Dari Dapur : Resepi Raidah
Bahan-bahan untuk sup:
1 ekor ayam dibersihkan - potong 4
Air secukupnya untuk membuat sup
1 in halia - dihiris
4 biji bawang putih - diketuk
1 kiub pati ayam
Bawang goreng
Daun sup & daun bawang
Garam secukupnya

Cara-cara:
Semua bahan disatukan. Masak hingga mendidih dan ayam masak.
Angkat ayam dan ketepikan.

Untuk nasi:
4 cawan beras - dibersihkan dan tos
5 3/4 cawan sup ayam
1 inci halia - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
2 helai daun pandan
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak
Garam secukupnya

Cara-cara:
Panaskan minyak dan mentega. Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Masukkan beras dan gaul rata.
Tuang air rebusan ayam tadi kedalam periuk nasi.
Tanak hingga nasi masak.



Bahan sos cili :
10 biji cili merah dibuang biji
1 in halia
3 ulas bawang putih
2 camca besar jus limau nipis
1/2 botol sos cili Thai
Sedikit air

- Satukan semua bahan kemudian dikisar halus.
Masukkan kedalam periuk dan masak hingga mendidih

Bahan untuk sos kicap :
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu besar gula

- Satukan semua bahan dan masak hingga mendidih

Bahan sampingan:
Sayur salad, timun & tomato




Tuesday, July 03, 2012

Cucur Udang Berjagung


Assalamualaikum semua..
Cucur Udang Berjagung.. menu untuk minum pagi atau petang.. cicah bersama sos cili dan secawan teh O atau kopi.. pasti sedap kan.. tidak kira kanak-kanak atau dewasa memang sukakannya.. menu yang tidak pernah jemu dari saya kecil lagi..

Cucur Udang Berjagung
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu makan yis segera
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih ditumbuk
1 sudu makan udang kering dicuci dan ditumbuk lumat
1 biji cili merah potong halus
150 gm udang basah dibuang kulit dan dipotong kecil
1 1/2 cawan jagung yang telah disagat
Daun kucai secukupnya
Sedikit kunyit
Garam secukupnya
1 cawan air

Cara-cara:
Tepung disatukan dengan semua bahan dan gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau hingga rata.
Biarkan adunan dalam 20 min dan kembang.
Panaskan minyak dan goreng.
Sedia dihidang.



Monday, July 02, 2012

Ayam Goreng Kunyit Daun Kari


Assalamualaikum semua..
Ayam Goreng Kunyit Daun Kari.. masakan simple hari ini saya masak.. sedap dimakan bersama bubur nasi.. wangi daun kari semasa ditumis.. memang sedap.. Jom tengok resepinya..

Ayam Goreng Kunyit Daun Kari
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
500 gm isi ayam yang dipotong kecil
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 in halia muda* ( Semua bahan*dihiris)
6 tangkai cili kering digunting halus serong - tambah jika nak pedas
2 pelepah daun kari
1 sudu kecil biji sawi
Serbuk kunyit
Garam secukupnya
Sedikit gula

Cara-cara:
Ayam yang telah dipotong digaul bersama serbuk kunyit dan garam.
Goreng hingga masak dan jangan garing. Angkat dan toskan minyak.
Keluarkan sedikit minyak gorengan ayam tadi.
Tumis semua bahan yang dihiris, daun kari dan cili kering hingga garing.
Masukkan sedikit serbuk kunyit, dan biji sawi.
Masukkan pula ayam dan kacau hingga rata. Masukkan garam dan sedikit gula.
Sedia dihidang.

Sunday, July 01, 2012

Lemak Labu & Kacang Panjang


Assalamualaikum..

Lemak Labu & kacang panjang berserta ikan goreng, ikan kering masin, sambal belacan dan sedikit ulaman.. walaupun lauk biasa-biasa je..  tapi menyelerakan bagi saya seisi keluarga..  :)

Lemak Labu & Kacang Panjang
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
1/2 biji labu yang sederhana - dipotong
10 batang kacang panjang - dipotong
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 camca besar ikan bilis di cuci dan ditumbuk
1 camca makan lada hitam yang ditumbuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 helai daun kunyit
4 cawan santan
Garam secukupnya

Cara-cara:
Masukkan santan, bahan yang dihiris, ikan bilis, serbuk lada hitam, serbuk kunyit dan garam didalam periuk..
Masak diatas api perlahan sambil kacau
Masukkan labu kemudian masukkan kacang panjang dan daun kunyit.
Kacau hingga mendidih.
Sedia dihidang.

Kek Batik Arora



Assalamualaikum dan selamat pagi semua..

Kek Batik Arora.. sedap, tidak terlalu manis dan mudah dibuat.. ramai telah mencubanya dan mesti menjadi.. Resepi kek ini boleh dilihat di sini..

Kek Batik Arora
Dari dapur : Mat Gebu
Bahan-bahan:
250 gm mentega
100 gm gula castor
3/4 cawan susu pekat manis
250 gm tepung gandum*
2 camca teh baking powder* - satukan dan ayak bersama
6 biji telur gred A
1 camca teh ovellate
5 jenis perasa / pewarna (ikut suka)
Merah
Oren
Ungu
Hijau
Coklat emalco

Cara-cara:
Panaskan oven pada suhu 175 C.
Sapukan sedikit mentega diatas loyang yang dikehendaki atau loyang 8" dan tabur sedikit tepung.
Putar mentega, ovellate dan gula hingga putih. Masukkan susu pekat manisdan putar lagi.
Masukkantelur satu persatu hingga habis dan kembang.
Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit atau boleh digunakan spatula dan kacau hingga rata.
Bahagi kepada 5 bahangian sama banyak dan dikacau dengan perasa /pewarna.
Tuang diatas acuan berselang seli hingga habis.
Bakar selama 45 min hingga kek masak.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...