Thursday, February 27, 2014
Talapia Merah Sos Thai Daun Selasih
TALAPIA MERAH SOS THAI DAUN SELASIH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
2 ekor ikan talapia merah - dibersihkan
1 ikat daun selasih
2 biji bawang beasr - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
6 biji cili api - dicincang
1 sudu makan sos tiram
1 sudu kecil sos ikan
2 sudu besar cili kisar
4 sudu bear sos thai
1 sudu besar sos cili
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Ikan digaul bersama serbuk kunyit dan garam kemudian digoreng garing. Ketepikan.
Tumis semua bahan yang dicincang hingga layu.
Masukkan cili kisar dan kacau.
'Masukkan sos tiram, sos ikan, sos cili dan sos Thai.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Tuangkan sedikit air jika perlu,
Masukkan daun selasih dan kacau.
Tuang sos keatas ikan yang telah digoreng tadi.
Sedia dihidang.
Sup Petola, Tauhu Dan Bebola Ikan
SUP PETOLA, TAUHU DAN BEBOLA IKAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 batang petola - dipotong
3 keping tauhu - dipotong
1 bungkus bebola ikan
1 bungkus kecil soon - direndam
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng secukupnya
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih* - semua bahan* dihirs halus
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk
Segenggam ikan bilis - dicuci
1 kiub pati ikan bilis
4 cawan air
Cara-cara :
Tumis bawang yang dihiris.
Masukkan ikan bilis dan lada hitam tumbuk.
Tuangkan air dan perasakan garam secukupnya.
Masukkan pati ikan bilis dan kacau mendidih.
Masukka soon, bebola ikan dan tauhu. Gaul rata.
Masukkan petola, daun sup dan bawang dan sedikit bawang goreng.
Sedia dihidang.
Karipap Ayam Kentang
KARIPAP AYAM KENTANG
Dari dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan untuk inti:
500 gm kentang - potong dadu
250 gm isi ayam cincang
4 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1/2 in halia*
2 sudu besar udang kering*
1 sudu makan biji ketumbar - semua bahan* dikisar
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar gula
Garam secukupnya
1/2 cawan air
Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dikisar dan kuloit kayu manis hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan cili kisar dan kacau.
Masukkan ayam dan kentang. kacau hingga rata dan masukkan sedikit air. Gaul rata.
Perasakan garam dan gula secukupnya. masak hingga kentang empuk dan sedikit kering.
Sejukkan.
Bahan untuk pastri :
500 gm tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
80 gm butter*
1/4 cawan minyak* - panaskan
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Air secukupnya - lbhkurg 170++)
Cara-cara:
Masukkan semua bahan kering kedalam bekas.
Tuang minyak dan butter cair dan gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh lembut.
Biarkan seketika.
Canai dan terapkan dengan menggunakan acuan karipap dan isi intinya.
Buat dan kelim sampai habis.
Sedia digoreng.
Tuesday, February 18, 2014
Talam Keladi
TALAM KELADI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan untuk bahangian bawah :
3 1/2 cawan santan
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung sagu
1 1/4 cawan keladi cina potong dadu - direbus atau kukus
1/2 cawan gula
1 sudu kecil garam
Panaskan pengukus. Alas loyang 9"x 9' beralaskan plastik.
Satukan semua bahan kecuali keladi. kacau hingga semua bahan larut. Tapis.
Masakkan adunan diatas api perlahan hingga naik wap.
Masukkan kedalam loyang yang dipanaskan dan tutup.
Kukus sehingga 10 minit.
Bahan untuk bahagian atas :
3 cawan santan
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan gula
1 sudu kecil garam
Pewarna keladi
Satukan semua bahan dan kacau hingga larut. Tapis.
Masakkkan adunan diatas api perlahan kemudian masukkan keladi dadu dan kacau hingga keluar wap.
Angkat penutup kukusan dan carik-carikkan dengan menggunakan pisau diatas permukaan adunan bawah tadi.
Masukkan adunan yang dimasak keatas aduanan bawah secara perlahan. Kukus sehingga lebihkurang 20 minit dan masak.
Sejukkan kuih terlebioh dahulu baru dipotong.
Sunday, February 16, 2014
Jemput-jemput Pisang
JEMPUT-JEMPUT PISANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan : (8 orang)
3 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil soda bicarbonat* - satukan
2 cawan pisang lenyek
3 sudu besar gula
1 kecil garam
1/4 cawan air (+ -)
Minyak untuk mengoreng
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan kering dan pisang lenyek kacau hingga rata.
Masukkan air sedikit dan kacau hingga adunan lembut. Biarkan dalam 10 minit.
Panaskan minyak. Jemputkan dengan menggunakan jari dan goreng hingga kekuninggan sehingga habis.
Sedia dihidang.
Thursday, February 13, 2014
Mee Hoon Sup Ayam
MEE HOON SUP AYAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1/2 bungkus mee hoon - rendam dan celur
1/2 ekor ayam
Taugeh
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Limau nipis
Sambal kicap
Bahan untuk buat sup:
1/2 ekor ayam - dibelah dua
6 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 in halia*
1/2 in lengkuas*
2 sudu makan lada hitam* - semua bahan* dikisar halus
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
2 sudu makan rempah sup
1 kiub pati ayam
2 1/2 liter air
Garam secukupnya
Cara-cara ;
Tumis semua bahan yang dikisar dan rempah tumis hingga wangi.
Masukkan rempah sup dan kacau rata.
Masukkan air dan ayam. Biar mendidih..
Perasakan garam secukupnya serta kiub pati ayam.
Masukkan sedikit daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
Keluarkan ayam dan carik halus.
Sedia dihidang bersama mee hoon yang telah dicelur.
Makan bersama sambal kicap.
Wednesday, February 12, 2014
Ikan Kerisi Masak Asam Jawa
IKAN KERISI MASAK ASAM JAWA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
4 ekor ikan kerisi - dibersihkan
1 sudu teh serbuk lada hitam*
2 sudu makan tepung beras*
1 sudu kecil kunyit*
Garam secukupnya* - semua bahan* digaul bersama ikan
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
1 biji cili hijau*
6 - 7 biji ciliapi* - semua bahan* dicincang
2 sudu makan pes asam jawa (ADABI)
3/4 cawan air
4 sudu besar sos Thai
Gula secukupnya
Garam secukupnya
Daun ketumbar - dihiris
Cara-cara :
Ikan yang telah digaul bersama serbuk lada hitam, serbuk kunyit, tepung dan garam digoreng garing. ketepikan.
Tumis bahan yang dicincang hingga wangi.
Masukkan pes asam jawa dan air. Masak hingga sebati.
Masukkan sos thai, gula dan garam secukupnya.
Tuang keatas ikan dan taburkan sedikit serbuk lada hitam dan daun ketumbar .
Sedia dihidang.
Tuesday, February 11, 2014
Kaswi Pandan Lemak Manis
KASWI PANDAN LEMAK MANIS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula
1 cawan air daun pandan
1 cawan santan pekat
3 1/2 cawan air
3 sudu besar air kapur makan
Sedikit pewarna pandan
1 sudu kecil garam
Kelapa parut putih secukupnya
Cara-cara :
Pansakan pengukus.
Satukan kesemua bahan dan kacau hingga larut. Tapiskan.
Masukkan kedalam periuk dan kacau perlahan diatas api hingga keluar wap.
Tuangkan adunan kuih kedalam loyang 9"x9" yang telah disapu dengan sedikit minyak. Kukus sehingga 1/2 jam.
Angkat dan sejukkan baru dipotong.
Sedia dihidang.
Monday, February 10, 2014
Sotong Kangkung
SOTONG KANGKUNG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ikat kangkung - dipotong
2 ekor sotong kembang - dipotong
Bahan kuah :
1 in belacan
10 biji ciliapi - tumbuk lumat
3 sudu besar petis udang
1/2 cawan kicap manis
1/2 cawan cili kisar
1/4 cawan air
Garam dan gula secukupnya
2 sudu makan bijan
1 cawan kacang - digoreng dan ditumbuk
Cara-cara :
Kangkung dan sotong dipotong kemudian dicelur. Ketepikan.
Satukan semua bahan untuk membuat kuah.
Masakkan diatas api perlahan sambil dikacau hingga larut dan mendidih dan sedikit pekat.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan bijan.
Letak kangkung dan sotong didalam pinggan.
Tuang kuah dan taburkan sedikit kacang tumbuk.
Sedia dihidang.
Sunday, February 09, 2014
Sambal Totok Jawa Johor
SAMBAL TOTOK JAWA JOHOR
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
50 gm ikan bilis - digoreng garing
3 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
3 biji cili merah*
10 - 15 biji ciliapi *
1 in belacan* - digoreng
1 biji limau nipis - ambil jus
Garam dsan gula secukupnya
Minyak untuk mengoreng
Cara-cara :
Ikan bilis yang telah digoreng ditumbuk kasar. Ketepikan.
Bawang, cili dan belacan yang telah digoreng ditumbuk.
Masukkan kedalam mangkuk dan satukan bersama ikan bilis tadi. Gaul rata.
Perahkan jus limau dan perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.
Saturday, February 08, 2014
Nasi Goreng Belacan
NASI GORENG BELACAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
4 cawan nasi sejuk
Kangkung secukupnya
1 biji bawang besar - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
6 biji ciliapi merah - ditumbuk
1 in belacan
Segenggam ikan bilis - digoreng garing
1/2 sudu kecil sos ikan
Cara-cara :
Ikan bilis yang telah digoreng ditumbuk kasar.
Tumis bawang, cili dan belacan hingga wangi.
Masukkan ikan bilis goreng dan kacau rata.
Masukkan nasi dan sos ikan gaul hingga rata.
Perasakan garam secukupnya.
Masukkan kangkung dan kacau.
Sedia dihidang.
Thursday, February 06, 2014
Gulai Siam Ikan Tongkol
GULAI SIAM IKAN TONGKOL
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Sumber : Rakan FB
Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol - dibersihkan dan dipotong
3 cawan santan
5 helai daun limau purut
3 biji cili hijau - dibelah
Terung pipit
Belimbing buluh
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Bahan kisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 batang serai
1 in lengkuas
1 sudu makan biji lada hitam
1 in belacan
15 biji ciliapi
2 in kunyit
Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dikisar hingga masak dan naik minyak.
Masukkan santan, garam dan sedikit gula. Gaul perlahan hingga mendidih.
Masukkan ikan dan terung sambil gaul hingga ikan masak.
Masukkan belimbing dan daun limau purut. Gaul rata.
Sedia dihidang.
Wednesday, February 05, 2014
Urap Pucuk Ubi Dan Taugeh
URAP PUCUK UBI DAN TAUGEH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
Pucuk ubi - dicelur
Taugeh - dicelur
1/2 biji kelapa parut putih
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
3 sudu besar udang kering*
5 biji ciliapi*
1 biji cili merah*
1 in isi cekur* - semua bahan ditumbuk lumat
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Satukan semua bahan tumbuk, serbuk kunyit, garam dan gula.
Masakkan diatas api perlahan hingga rata. Ketepikan.
Daun ubi yang telah dicelur diperah dan dipotong.
Masukkan kedalam pinggan bersama taugeh dan kelapa tadi. Gaul rata.
Sedia dihidang.
Asam Pedas Ikan Selar Kuning
ASAM PEDAS IKAN SELAR KUNING
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
3 ekor ikan selar - dibersihkan dan dipotong
8 batang bendi
2 biji tomato
1 sudu pes asam jawa (ADABI)
Daun kesum
1 batang serai - diketuk
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in kunyit*
2 in belacan* - dikisar
1 cawan cili kisar
3 1/2 cawan air
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar, serai dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan air dan pes asam jawa kacau mendidih.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan ikan dan daun kesum. Kacau perlahan.
Masukkan bendi dan tomato. Biar mendidih.
Sedia dihidang.
Tuesday, February 04, 2014
Ikan Keli Berlada
IKAN KELI BERLADA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
4 ekor ikan keli - digoreng
1 batang serai - diketuk
3 helai daun limau purut
1/2 sudu pes asam jawa (ADABI)
Garam dan gula secukupnya
Bahan yang dikisar :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili merah
1/2 in kunyit
Sedikit belacan
Cara-cara :
Ikan digaul bersama garam dan kunyit kemudian digoreng garing. Ketepikan.
Tumis bahan yang dikisar dan serai hingga wangi.
Masukkan pes asam jawa, garam dan gula secukupnya. Masak hingga naik minyak.
Masukkan daun limau.
Tuang keatas ikan yang telah digoreng.
Perah sedikit jus limau.
Sedia dihidang.
Tauhu Goreng Taucu
Tauhu Goreng Taucu
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
4 keping tauhu - dipotong dan gaul bersama garam dan kunyit
2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 in halia - dihiris
5 biji ciliapi - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
2 sudu makan taucu
1 keping asam gelugur
1 genggam ikan bilis
1 cawan air
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Tauhu digoreng. Tos dan ketepikan.
Tumis semua bahan yang dihirs hingga layu.
Masukkan taucu, asam gelugur dan air. kacau hingga rata.
Masukkan ikan bilis dan perasakan garam dan gula secukupnya.
Tuangkan tauhu dan kacau mendidih. Sedia dihidang.
Puding Kastard Karamel
PUDING KASTARD KARAMEL
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
130 gm gula
800 ml air
1 tin susu cair (400ml)
20 gm tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan gula*
6 sudu besar air* - untuk buat karamel
Cara-cara :
Masak gula dengan api sederhana hingga bertukar warna keemasan dan berbuih.
Masukkan air pelahan-lahan dan kacau rata. Tuang kedalam acuan atau loyang. Biarkan.
Satukan air, susu cair, gula dan tepung kastard. Kacau hingga larut dan tapis.
Masakkan semua bahan dan kacau. Masukkan agar-agar serbuk dan kacau hingga semua larut dan mendidih dan nampak sedikit pekat.
Tuang keatas acuan yang berisi karamel. Tunggu puding suam dan masukkan kedalam petisejuk dalam 2 atau 3 jam.
Keluarkan dan hiaskan bersama buah peach jika suka.
Sedia dihidang.
Sunday, February 02, 2014
Nasi Ayam Sos Lada Hitam
NASI AYAM SOS LADA HITAM - 7 orang
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan untuk sup ayam :
1 ekor ayam - dipotong 4
2 1/2 liter air
1 biji bawang besar - dicincang
6 ulas bawang putih - dicincang
2 1/2 in halia - dihiris
Daun sup dan daun bawang secukupnya
Bawang goreng - secukupnya
1 kiub pati ayam Maggi
Garam secukupnya
Cara-cara :
Masukkan kesemua bahan ayam, bawang, halia, garam, kiub ayam dan air kedalam periuk.
Masak hingga mendidih sehingga ayam empuk.
Masukkan daun sup dan daun bawang serta bawang goreng.
Ketepikan
Untuk Ayam :.
Angkat ayam dari periuk.
Lumurkan dengan sedikit sos tiram, kicap dan madu.
Bakar didalam oven sehingga kulit ayam keemasan.
Potong kecil dan hidangkan.
Bahan untuk nasi ayam ;
4 cawan beras - direndam 15 minit dan toskan
5 1/2 cawan sup ayam
4 ulas bawang putih -dicincang
1 in halia - dihiris
2 helai daun pandan
1 batang serai - dititik
3 sudu besar butter
Garam secukupnya
Masukkan beras kedalam periuk letrik
Masukkan semua bahan kedalam periuk nasi dan kacau rata dan tekan. Biarkan nasi masak.
Gaul dan sedia dihidang.
Bahan untuk kuah sos lada hitam:
2 cawan sup ayam
1/4 cawan kicap
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos cili
3 sudu makan lada hitam tumbuk
2 sudu kecil tepung jagung - gaul dengan sedikit air
Garam dan gula secukupnya
Satuka kesemua bahan kedalam periuk.
Masakkan kuah hingga mendidih dan pekat.
Tuang ke atas ayam yang telah dipotong.
Bahan-bahan lain :
Salad
Timun
Tomato
Jemput-jemput Kurma
JEMPUT-JEMPUT KURMA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
2 cawan tepung
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan kurma yang telah dicincang
1/4 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 cawan air - jika kurang tambah air
Cara-cara :
Satukan tepung, soda, kurma dan garam.
Tuangkan air dan kacau hingga rata. Jika kurang masukkan lagi sedikit air.
Biarkan adunan dalam 10 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga habis.
Sedia dihidang.
Subscribe to:
Posts (Atom)