Sunday, July 28, 2013

Sambal Goreng Pengantin



SAMBAL GORENG PENGANTIN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
300 gm daging *
300 gm paru*
300 gm hati * - semua * direbus hingga empuk
300 gm udang
2 cawan air rebusan daging
3 cawan santan pekat
1 in belacan
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan bawang goreng
Garam dan gula secukupnya
4 biji bawang besar*
6 ulas bawang putih*
2 in halia*
1 1/2 in lengkuas*
3 biji cili merah*
3 biji cili hijau*
10 biji ciliapi*
3 batang serai* - semua bahan*dihiris halus

Cara-cara :
Daging, hati dan paru direbus empuk kemudian dipotong dadu kemudian digoreng sekejap.
Tumis semua bahan yang dihirs hingga layu.
Masukkan cili kisar, belacan dan air asam jawa.
Masukkan daging, paru dan hati kacau hingga sebati.
Masukkan santan pekat, garam dan gula secukupnya.
Masukkan udang dan kacau hingga sedikit pekat.
Akhir sekali masukkan bawang goreng. Kacau rata.
Sedia dihidang.




Friday, July 26, 2013

Gado - Gado



GADO - GADO
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan : ( 8 0rang)
2 bungkus tempe - digoreng
3 keping tauhu - digoreng
4 biji kentang - direbus
5 biji telur - direbus
6 batang kacang panjang - dicelur
3 kelopak kobis - dicelur
3 bungkus ketupat segera - direbus
Keropok ikan atau udang

Semua bahan yang telah dicelur dan direbus dipotong atau dihiris.
Masukkan kedalam mangkuk.

Bahan untuk kuah :
500 gm kacang tanah - digoreng dan dikisar
2 sudu besar pes asam jawa - ADABI
2 sudu besar bawang goreng
4 batang serai - dititik
Santan secukupnya - ikut kepekatan
Garam dan gula secukupnya
1/2 cawan cili kisar
10 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
4 biji cekur*
10 biji ciliapi* - semua* bahan digoreng dengan sedikit minyak

Cara-cara :
Satukan bahan yang digoreng dan dikisar hingga halus.
Masukkan kedalam periuk dan satukan bersama kacang tanah kisar, serai dan cili kisar.
Tuang santan secukupnya kemudian kacau dan masak hingga mendidih
Perasakan garam, gula dan asam jawa secukupnya.
Kepekatan kuah ikut citarasa sendiri.
Masukkan bawang goreng dan gaul sebati.
Sedia dihidang.



Penyediaannya :
Masukkan nasi empit dan semua bahan sayuran yang telah dipotong kedalam mangkuk.
Tuang kuah dan ramaskan keropok.
Sedia dimakan.


Tuesday, July 23, 2013

Mee Hoon Sup Tom Yam



MEE HOON SUP TOM YAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan : (7 0rang)
Mee  hoon - dicelur
300gm isi ayam
250 gm sotong
250 gm udang
1 batang lobak merah
1 batang celery
200 gm bunga kobis
100 gm cendawan tiram
2 biji tomato
10 biji cili api - diketuk
Daun ketumbar
3 biji bawang besar - dihiris bulat
4 ulas bawang putih - dicincang
1 1/2 in lengkuas - diketuk
6 batang serai - diketuk
5 sudu besar pes tomyam
3 sudu besar cili kisar
1/4 cawan jus limau nipis
5 helai daun limau purut
Air secukupnya

Cara-cara ;
Masukkan air secukupnya didalam periuk.
Tuang bawang, pes tomyam, cili kisar, serai dan lengkuas, masak hingga mendidih.
Masukkan ayam, sotong dan udang.
Masukkan semua sayuran dan jus limau.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Taburkan daun ketumbar,
Sedia dihidang bersama mee hoon yang dicelur.



Kuih Badak Berendam



KUIH BADAK BERENDAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan untuk inti kelapa :
1/2 biji kelapa parut putih
1/2 ketul gula melaka - dicincang halus
2 sudu makan gula pasir
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam

Cara-cara :
Semua bahan disatukan kedalam kuali.
Masak dengan menggunakan api perlahan dan kacau sehingga semua bahan sebati dan gula hancur.
Angkat dan sejukkan.

Bahan untuk membuat doh :
1 cawan tepung pulut hitam
1 cawan tepung pulut putih
1/4 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh garam

Cara-cara :
Satukan semua tepung dan garam didalam bekas.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh lembut.
Bulat-bulatkan doh anggaran 25gm sehingga habis.
Panaskan air ke dalam periuk hingga mendidih.
Doh bulat tadi diisi inti kelapa dan masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
Bila doh timbul bermakna sudah masak.
Angkat dan tos kemudian masukkan ke dalam kuah santan.

Bahan untuk membuat kuah santan.
2  cawan santan pekat
1 sudu teh tepung beras
1 sudu teh garam
1 helai daun pandan

Semua bahan disatukan dan kacau diatas api perlahan sehingga mendidih.
Masukkan ke dalam bekas.
Tuang adunan doh ke dalam kuah santan.
Sedia dihidang.


Sunday, July 21, 2013

Ayam Tua Masak Lemak Ciliapi



AYAM TUA MASAK LEMAK CILIAPI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ayam tua
3 biji kentang
1 helai daun kunyit
1 keping asam gelugur
3 batang serai - dititik
2 cawan santan cair
3 cawan santan pekat
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in kunyit*
30 biji ciliapi* - semua bahan*dikisar

Cara-cara :
Masukkan ayam, bahan yang dikisar dan santan cair kedalam periuk. Masak hingga ayam empuk.
Masukkan kentang, asam gelugur, santan pekat, garam dan daun kunyit. Kacau hingga kentang empuk.
Sedia dihidang.


Pengat Keladi



PENGAT KELADI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
400 gm keladi cina - potong dadu
4 1/2 cawan santan
3 sudu besar biji sagu - cuci dan tos
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

Cara-cara :
Satuka santan, gula, garam dan daun pandan. Masak dan kacau hingga semua larut.
Masukkan keladi dan biji sagu kacau hingga keladi empuk.
Sedia dihidang.



Monday, July 15, 2013

Mee Kari Nyonya



MEE KARI NYONYA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan untuk kuah kari :
200 gm isi ayam - hiris nipis
200 gm bebola ikan
3 keping fish cake - dihiris
100 gm taufu goreng
2 batang serai - dititik
2 pelepah daun kari
3 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
1 biji bawang besar - dihiris
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
4 biji buah keras* - semua bahan* dikisar
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar rempah kari
1 kiub pati ayam
2.5 liter santan
Garam dan gula secukupnya

Bahan-bahan lain :
Mee kuning
Sawi - dicelur
Taugeh - dicelur
Cili jeruk
Bawang goreng
Telur  rebus

Cara-cara :
Tumis bawang merah, daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
Masukkan bahan yang dikisar, cili kisar dan rempah kari. Tuangkan sedikit air. kacau hingga wangi.
Masukkan santan dan pati ayam. kacau perlahan hingga mendidih.
Masukkan bunga kantan dan daun kesum.
Masukkan ayam hiris dan kacau sebentar. kemudian masukkan bebola ikan dan fish cake. Biar mendidih,
Masukkan taufu goreng dan perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.



Masukkan mee kedalam mangkuk serta bahan-bahan lain. Kemudian tuang kuah kari. Sedia dimakan.



Bingka Roti Berjagung



BINGKA ROTI BERJAGUNG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan :
300 gm roti putih - potong dadu
3 biji telur
150 gm gula castor
100 gm mentega - dicairkan
200 gm tepung gandum
1 liter santan
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
200 gm jagung krim dalam tin

Cara-cara :
Kacau gula, telur dan esen vanila dan hingga larut. Masukkan mentega cair, tepung dan garam.
Tuang santan dan kacau semua hingga sebati.
Masukkan roti yang dipotong dadu dan biar terendam dalam 15-20 minit.
Masukkan jagung krim dan kacau rata.
Masukkan kedalam loyang 9x9x3 yang disapu dengan mentega.
Bakar dalam 180C selama 1 jam hingga masak.
Sejukkan dahulu sebelum dipotong.



Sunday, July 14, 2013

Acar Timun Berempah



ACAR TIMUN BEREMPAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 batang timus - buang biji dan potong jejari
1 batang lobak merah - dipotong jejari
2 biji cili merah - dipotong memanjang
2 biji cili hijau - dipotong memanjang
8 biji bawang merah _ dihiris
4 ulas bawang putih - dihira
1 in halia - dihiris
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
3 susu besar udang kering - ditumbuka halus
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu makan kerisik
2 sudu makan cuka
Garam dan gula secukupnya

Cara -cara :
Tumis bahan yang dihiris dan rempah tumis hingga wangi.
Masukkan udang kering,cilihiris, serbuk kunyit dan biji sawi. kacau rata.
Masukkan kerisik dan cuka.
Perasakn garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.




Ayam Masak Merah



AYAM MASAK MERAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ayam
1 pokok daun ketumbar
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang pes
3 biji tomato - dihirs
2 batang serai
1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan sos tomato
2 susu besar tomato puree
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in lengkuas*
4 biji buah keras* - semua bahan dikisar

Cara-cara ;
Ayam digaul bersama kunyit dan garam. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis semua bahan yang dikisar, bawang besar dan serai hingga wangi.
Masukkan cilikisar, tomato hiris dan daun ketumbar.
Masukkan tomato puree, tomato sos dan air. Perasakan garam dan gula.
Masukkan ayam dan gaul rata.
Tuang kismis, kacang pes dan sedikit daun ketumbar.
Sedia dihidang.





Nasi Tomato



NASI TOMATO
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
4 cawan beras Bathmati - rendam 20 minit dan toskan
5 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 pokok daun ketumbar - hiris
1/2 cawan kismis
2 helai daun pandan
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelada
4 sudu besar tomato puree
3 besar sos tomato
3 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak jagung
Garam secukupnya
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia* - semua bahan* dihiris halus

Cara-cara :
Panaskan minyak sapi dan minyak jagung di dalam periuk letrik di atas dapur.
Tumiskan rempah tumis, daun pandan daun ketumbar dan bahan yang dikisar hingga layu.
Masukkan air, susu cair, tomato pure dan sos tomato. Kacau rata.
Masukkan beras, daun pandan dan garam.
Tekan dan biar nasi masak.
Angkat penutup dan masukkan kismis. Gaul dan tutup balik. Biar sebentar.
Sedia dihidang.



Friday, July 12, 2013

Talapia Masak Masam Manis



TALAPIA MASAK MASAM MANIS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 ekor talapia merah
2 keping potongan nenas dalam tin - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
1 pokok daun ketumbar - dihiris
2 helai daun limau purut - dihiris
6 biji ciliapi merah - hiris
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besr sos cili
1/2 cawan air
2 biji bawang besar - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
1 in halia - dihiris
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Ikan dibersihkan kemudian dilumur bersama kunyit dan garam. Goreng hingga kekuningan.
Tumis semua bahan yang dicincang hingga wangi kemudan masukkan cili kisar. Kacau rata.
Masukkan sos cili, sos tomato, tomato biji dan nenas. Tuangkan air.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Taburkan daun limau dan daun ketumbar.
Tuang keatas ikan yang telah digoreng.
Sedia dihidang.



Puding Jagung



PUDING JAGUNG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
20 gm serbuk agar-agar
3/4 cawan gula
1100 ml air
1 tin susu cair
1 tin krim jagung
1/2 cawan tepung kastard
1/2 sudu kecil pewarna kuning

Cara-cara :
Masakkan agar-agar, gula dan air hingga mendidih dan semua bahan larut.
Satukan susu cair bersama tepung kastard dan kacau sebati kemudian masukkan kedalam agar-agar dan kacau sebati dan mendidih.
Masukkan krim jagung dan kacau. Tutup api.
Masukkan kedalam acuan atau loyang.
Sejukkan didalam petisejuk sebelum dihidang.



Thursday, July 11, 2013

Bubur Nasi Ayam



BUBUR NASI AYAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 cawan beras
Air secukupnya
400 gm dada ayam - potong dadu
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia* - dikisar/ tumbuk
Rempah tumis - kulit kayu mani, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
2 sudu makan rempah sup
1/2 sudu teh lada sulah
1 kiub pati ayam
2 sudu besar bawang goreng
1/2 cawan kacang dhal - dicuci
1/2 batang lobak merah - potong dadu
Daun sup/bawang secukupnya
Garam secukupnya

Cara-cara ;
Tumis bahan yang dikisar dan bahan rempah tumis hingga wangi kemudian masukkan rempah sup.
Masukkan beras dan air.
Kasukkan kacang dhal dan ayam.
Masak diatas api perlahan sambil dikacau selalu.
Masukkan kiub pati ayam dan carrot.
Perasakan garam secukupnya.
Masukkan bawang goreng dan daun sup/bawang.
Sedia dihidang.




Kuih Ketayap



KUIH KETAYAP
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan untuk inti kelapa :
1 biji kelapa parut putih
1 ketul gula melaka - dicincang halus
1 sudu kecil tepung sagu
3 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan

Semua bahan disatukan kedalam kuali.
Masakkan dengan menggunakan api perlahan dan kacau sehingga semua sebati dan sedikit kering.
Masukkan tepung ubi dan gaul rata. Sejukkan

Bahan untuk tepung :
2 cawan tepung
1 biji telur
2 cawan air
1 cawan susu cair
1 sudu kecil pewarna pandan
1 sudu kecil pes pandan
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak
-Minyak untuk disapu dikuali

Semua bahan disatukan dan dikisar halus. Tapiskan.

Cara-cara :
Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak.
Tuang adunan tepung dalam 1senduk dan  goyangkan supaya aduanan bulat.
Biarkan masak dan angkat,
Masukkan inti kelapa dan gulung.
Sedia dihidang.



Wednesday, July 10, 2013

Nasi Ayam Hainan



NASI AYAM HAINAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan untuk sup:
1 ekor ayam - diporong 4
Air secukupnya untuk membuat sup
1 1/2 in halia - dihiris
4 ulas bawang putih - dicincang
1 kiub pati ayam
Daun sup/bawang
Bawang goreng
Garam secukupnya

Cara-cara :
Semua bahan disatukan dan masukkan air.
Masak hingga ayam lembut dan masak.
Angkat ayam dan ketetepikan. Bila sejuk potongkan ayam kecil-kecil.

Bahan untuk nasi :
4 cawan beras
5 1/2 cawan sup ayam
1 in halia - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
2 helai daun pandan
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak
Garam secukupnya

Cara-cara :
Panaskan minyak dan mentega. didalam periuk letrik.
Masukkan bawang, halia dan daun pandan.
Masukkan air, garam dan beras.
Tekan dan tunggu nasi hingga masak.

Untuk buat sos cili :
15 biji cili merah dibuang biji
1 in halia
3 ulas bawang putih
1/2 botol sos cili Thai
2 camca besar jus limau nipis
Air secukupnya
Sedikit garam dan gula

Semua bahan dikisar hingga halus.
Masukkan kedalam periuk bersama bahan-bahan yang lain.
Masak hingga mendidih.

Untuk sos kicap :
1 1/2 cawan air rebusan ayam
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
2 sudu makan tepung jagung - utk pekatkan kuah
1 sudu besar gula

Semua bahan disatukan.
Masak hingga mendidih.

 Sayuran : Timun, Tomato dan Daun Salad




Puding Balqis



PUDING BALQIS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Sumber : Secubit Garam

Bahan-bahan :
1 paket agar2 serbuk (10 gm)
450 ml air
150 ml susu cair
2 biji telur
5 sudu besar gula
3 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pes coklat - Pewarna ikut citarasa sendiri

Cara-cara :
Masakkan agar-agar, air dan gula hingga larut dan mendidih.
Kemudian masukkan susu cair dan butter. Kacau rata dan mendidih.
Masukkan esen vanila dan tutup api. Biarkan seketika dalam 15 - 20 min agar-agar suam panas.
Pukul telur hingga kembang. Buangkan dahulu talipusat untuk mengelakkan bau hanyir.
Masukkan adunan agar-agar kedalam adunan telur tadi. Kacau perlahan hingga sebati.
Bahagi adunan kepada dua bahangian. Masukkan pewarna yang disukai.
Tuang adunan kedalam acuan atau loyang berselang seli dan perlahan supaya tidak bercampur dengan lapisan pertama hingga habis.
Sejukkan didalam petisejuk baru dihidang.


Tuesday, July 09, 2013

SALAM RAMADHAN 1434 H



Assalamualaikum semua..

Salam Ramadhan untuk sahabat-sahabat disini.. maaf di pinta segalanya.. semoga di bulan mulia ini amalan kita diberkati dan diterima Allah hendaknya.. Amin

Marhaban Ya Ramadhan

Sunday, July 07, 2013

Kari Ikan Merah



KARI IKAN MERAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ikan merah - dipotong
10 batang bendi
2 biji tomato
2 pelepah daun kari
2 biji cili merah - dibelah dua
1 sudu makan pes asam jawa (ADABI)
1 sudu teh halba
4 cawan santan
2 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu makan cili kisar
1 biji bawang besar - dihiris
4 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia * - semua bahan*ditumbuk
Garam secukupnya

Cara-cara :
Tumis bawang besar , bahan yang ditumbuk, halba dan daun kari hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari dan kacau sebati. masukkan sedikit air.
Masukkan santan, pes asam jawa dan garam. Kacau hingga mendidih.
Masukkan ikan, bendi dan tomato. Kacau hingga ikan masak. Tutup api.
Sedia dihidang.


Saturday, July 06, 2013

Pulut Serawa Durian



PULUT SERAWA DURIAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan untuk pulut :
2 cawan beras pulut - direndam selama 2 jam
1 1/2 cawan santan cair
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

Cara-cara:
Panaskan pengukus.
Masukkan beras pulut yang ditos kedalam loyang.
Tuangkan santan cair, garam dan daun pandan,
Kukus hingga pulut masak dan lembut.

Bahan-bahan untuk kuah durian :
2 cawan isi durian
6 ulas durian
4 cawan santan
3 sudu besar gula
1/2 gula melaka
2 helai daun pandan
Garam secukupnya

Cara-cara :
Satukan santan, durian, gula, gula melaka, garam dan daun pandan.
Masak dan kacau diatas api perlahan hingga semua larut dan mendidih.
Sedia dihidang.



Sambal Goreng Tempe Kicap



SAMBAL GORENG TEMPE KICAP
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 bungkus tempe - dihiris
2 biji kentang -  dihiris
5 batang kacang panjang - dihiris
1 keping tauhu kering - direndam dan hiris
1 bungkus soon - direndam
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar ikan bilis - ditumbuk
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
6 biji cili api - dihiris
2 sudu makan cili kisar
Kicap manis secukupnya
1 sudu kecil pes asam jawa (ADABI)
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Tempe dan kentang yang dihiris digoreng garing terlebih dahulu. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang, ikan bilis dan cili kisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar, semua cili hiris dan pes asam jawa.
Perasakan garamdan gula secukupnya.
Masukkan tempe, kentang, tauhu kering, soon dan kacang panjang. 
Tuang kicap secukupnya. Kacau rata.
Sedia dihidang.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...