Saturday, February 16, 2013

Pajeri Terung



PAJERI TERUNG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
3 batang terung - dibelah dua dan rendam
3 tangkai daun kari
1 biji cili hijau - dibelah dua
1 biji cili merah - dibelah dua
6 biji cili api merah
1 biji bawang besar - dihiris
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia* 
1 sudu besar udang kering* - semua bahan dikisar
Kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari ikan
2 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik
1 cawan santan
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Terung yang direndam dengan air garam di goreng sebentar. Tos dan ketepikan.
Tumis bawang besar hiris, daun kari, rempah tumis dan bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari yang dikacau dengan sedikit air dan gaul hingga naik minyak.
Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik.
Masukkan cili yang dibelah dan kacau rata.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Tuang keatas terung yang telah digoreng.



Friday, February 15, 2013

Asam Pedas Ayam



ASAM PEDAS AYAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ayam
1 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
3 helai daun limau purut
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in kunyit*
1 in lengkuas*
1 1/2 sudu makan biji lada hitam* - semua bahan dikisar
1 1/2 cawan cili kisar
3/4 cawan air asam jawa
Air secukupnya - ikut kepekatan
 Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Tumis bahan yang dikisar dan cili kisar hingga wangi dan naik minyak.
Masukkan ayam dan gaul hingga ayam kecut.
Masukkan air asam dan sedikit air.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan daun limau purut, daun kesum dan bunga kantan.
Biarkan mendidih,
Sedia dihidang.




Friday, February 08, 2013

Mee Hoon Sup Bebola Daging


Menu yang simple dan sedap.. Jom cuba..

MEE HOON SUP BEBOLA DAGING
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
500 gm bebola daging
Taugeh secukupnya
Daun sup & bawang
Bawang goreng
Mee hoon secukupnya - dicelur
1 biji bawang besar dihiris
4 ulas biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 sudu besar biji ketumbar* - semua bahan*dikisar halus
2 sudu makan rempah sup
1 kiub pati daging
Rempah tumis - kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih & bunga lawang
Air secukupnya
Garam secukupnya
Sambal kicap

Cara-cara:
Tumis rempah tumis, bawang besar dan bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah sup dan kacau rata.
Masukkan air secukupnya.
Masukkan bebola daging dan masak hingga mendidih.
Perasa garam secukupnya. Masukkan sedikit daun bawang & sup serta bawang goreng.
Sedia dihidang.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...