PAJERI TERUNG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
3 batang terung - dibelah dua dan rendam
3 tangkai daun kari
1 biji cili hijau - dibelah dua
1 biji cili merah - dibelah dua
6 biji cili api merah
1 biji bawang besar - dihiris
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 sudu besar udang kering* - semua bahan dikisar
Kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari ikan
2 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik
1 cawan santan
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Terung yang direndam dengan air garam di goreng sebentar. Tos dan ketepikan.
Tumis bawang besar hiris, daun kari, rempah tumis dan bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari yang dikacau dengan sedikit air dan gaul hingga naik minyak.
Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik.
Masukkan cili yang dibelah dan kacau rata.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Tuang keatas terung yang telah digoreng.