Friday, May 27, 2011

Tilapia Merah Masak Sos



Bahan-bahan-
2 ekor talapia merah
2 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1/2 inci halia muda dihiris
1 batang serai diketuk
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu teh sos ikan
1 helai daun limau purut dihiris halus
5 biji cili api dihiris - utk hiasan diatas ikan
Garam & gula secukupnya

Cara-cara-
Ikan dilumur bersama garam dan kunyit kemudian digoreng garing. Ketepikan.
Tumis semua bahan yang dihiris dan serai. masukkan cili kisar dan kacau hingga garing.
Masukkan sos cili, sos ikan, garam dan gula secukup rasa.
Taburkankan daun limau purut dan kacau.
Tuang kuah sos diatas ikan serta tabur cili api yang dihiris.
Sedia dihidang.

Pucuk Paku Masak Lemak


Bahan-bahan-
500 gm pucuk paku
4 cawan santan
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 gengam ikan bilis*
5 biji cili padi* ( Semua bahan*ditumbuk halus)
1 batang serai diketuk
1 biji cili merah dihiris
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara-cara-
Tumis bahan yang ditumbuk dan serai.
Masukkan santan, garam, serbuk kunyit dan cili merah hiris.
Bila mendidih, masukkan pucuk paku. kacau hingga mendidih.
Tutup api dan sedia dihidang.


Thursday, May 26, 2011

Serimuka Pandan

Assalamualaikum..

Serimuka adalah kuih yg paling saya suka.. saya ambil resepi dari kawan saya yg berniaga kuih ni.. sedap, terasa lemak dan manis.. kuih org dulu2 yang masih ada hingga sekarang.. kat mana2 majlis pun kelihatan kuih ni.. tak jemu..
Sebenarnya saya sudah lama tak membuatnya.. atas permintaan anak perempuan, buatkan la jugak.. bukan apa kdg2 mood membuat kuih ni malas.. hehe.. kalau beli kdgkala kena yg tak beberapa sedap.. tu geram gak kan.. Ok la jom tgk resepi saya ni..


Bahan untuk bhg bawah-
2 1/2 cawan pulut
Santan paras pulut
Sedikit garam

Pulut direndam selama 2 jam.
Kukus pulut dan masukkan sedikit garam bersama santan ikut paras pulut.
Bila pulut mengembang gaul2kan dan kukus lagi.
Angkat. Sediakan loyang 9x9 dan letakkan alas plastik.
Masukkan pulut yg telah dikukus dan tekan2 hingga mampat. Biarkan.

Bahan untuk bhg atas-
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
Sedikit garam
1 cawan air daun pandan
2 cawan santan pekat
2 biji telur
Pewarna hijau pandan

Semua bahan disatukan dan gaul hingga gula larut. Tapis.
Tuang kedalam periuk dan masak diatas api perlahan.
Bila nampak sedikit pekat atau naik wap, tuang adunan keatas pulut yang telah ditekan tadi.
Kukus hingga masak dalam 20 minit.
Sejukkan baru dipotong dan hidang.

Wednesday, May 25, 2011

Gulai Ikan Tongkol

Assalamualaikum semua..

Menu saya utk tengahari ini adalah Gulai Ikan Tongkol.. nak katakan saya tak pernah masak ikan tongkol ni.. kecuali makan di gerai jer.. hari ni ingin mencubanya.. berjaya juga hari ini saya masak.. saya ambil dari koleksi majalah masakan.. boleh tahan  sedap jugak rasanya..
Jom layan resepi ni..


Bahan-bahan-
1 ekor ikan tongkol dipotong
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit*
1 inci halia*
1 inci lengkuas* ( Semua bahan*dikisar)
2 sudu makan rempah kari
1 sudu makan cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
4 cawan santan
Garam secukupnya
Sedikit gula
Cili padi
Daun kesom
Tomato

Cara-cara-
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah kari dan cili kisar dan tumis hingga garing.
Masukkan santan, air asam jawa dan daun kesom.
Masukkan ikan. Rasa garam secukupnya.
Bila ikan masak masukkan cili padi da tomato.
Sedia dihidang.

Tuesday, May 24, 2011

Sup Daging

Assalamualaikum..

Selamat malam semua.. hari ini saya menyediakan sup daging utk keluarga.. cuaca panas mcm ni elok kalau kita buat sup.. terasa segar jer bila dihirup kuahnya panas2.. sedap rasanye.. ianya boleh dimakan bersama mee hoon atau nasi.. kalau nak pedas boleh tambah dgn sambal kicap..


Bahan-bahan-
1 kg daging
5 biji kentang dibelah 4
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu makan ketumbar*
1/2 sudu makan jintan manis*
1 sudu makan lada hitam* ( Semua bahan*dikisar)
Rempah tumis
1 sudu makan rempah sup
Air secukupnya
Garam secukupnya
Daun bawang & daun sup
Bawang goreng

Cara-cara-
Tumis semua bahan yang dikisar, rempah tumis dan rempah sup hingga wangi.
Masukkan daging, garam dan air secukupnya. Rebus hingga daging empuk.
Bila daging empuk masukkan kentang. Rasa garam secukupnya.
Masukkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
Sedia dihidang.

Pizza Tuna

Assalamualaikum..

Selamat pagi.. hari ni cuaca nmpk cerah.. panas pulak tu.. jemuran pun selalu cepat kering.. kdg2 tak tahan jugak kan cuaca mcm ni.. asyik dahaga je..utk mengelakkan dari kekurangan air minum la air masak sebanyak yg mungkin ye.. panduan utk kita semua..
Hari ni saya nak berkongsi resepi.. Pizza Tuna.. utk membuat toping ikutlah citarasa masing2 yer.. 


Bahan untuk base-
Sponge:
1 kg tepung roti
12 gm yeast
600 gm air

Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi doh yang lembut. Tutup dgn kain lembap dan perapkan selama 3 atau 4 jam.

Dough:
1 kg tepung gandum
540 gm air
40 gm garam
100 gm gula
40 gm milk powder
20 gm yeast
32 gm bread improver
140 gm minyak jagung

Satukan semua bahan dan uli sambil masukkan sponge yang diperap selam 3 jam tadi.
Uli kesemua hingga menjadi doh. Masukkan minyak jagung sikit demi sedikit sambil uli hingga doh menjadi licin dan lembut.
Bahagi doh dan bulat2kan. Untuk Loyang 10" saya bahagi kepada 320 gm. Buat sampai habis.
Setelah susun diatas loyang sehingga doh naik, masukkan kedalam petisejuk dlm 10 minit supaya senang digelek diatas dulang pizza.
Setelah digelek dgn rata diatas dulang pizza, dicucuk2 dgn garfu supaya angin keluar. Biar dlm 5 min baru dibakar dlm oven suhu 200C dlm 15 minit.
Buatlah topingnya. ikut citarasa masing2.

Untuk buat toping
Sos pizza
Tuna*
Mayonis* satukan
Cili capsicum hijau dan merah dihiris
Sosej dihiris
Nenas dlm tin dipotong
Serbuk pizza
Mozerella cheese

Monday, May 23, 2011

Rebung Masak Lemak Cili Api


Bahan-bahan-
400 gm rebung
200 gm udang
15 biji cili api*
1 inci kunyit* ( Semua bahan* dikisar)
2 batang serai dititik
4 cawan santan
1 keping asam gelugur

Cara-cara-
Tuang santan, bahan2 kisar dan serai kedalam periuk. Masak diatas api perlahan.
Masukkan rebung dan udang. Kacau semua bahan hingga mendidih dan tidak pecah minyak.
Rasa garam secukupnya.
Sedia dihidang.

Friday, May 20, 2011

Talapia Masak Asam Kari Pekat

Assalamualaikum..

Dah masak untuk makan malam? Yang bekerja mungkin belum kan..
Malam ni saya menyediakan Talapia Masak Asam Kari Pekat.. saya ambil dari resepi Che Mat Gebu yang popular tu .. Che Mat menggunakan ikan pari.. tetapi saya dah adjust kan supaya pekat dan ikut citarasa saya pula.. sedap terasa masam dan pedas kuahnya.. Terimakasih Che Mat berkongsi resepi yang sedap2 belaka..


Bahan-bahan-
2 ekor ikan talapia merah dilumur garam dan kunyit
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 in lengkuas*
1/2 in halia*
1/2 in kunyit*
3 biji buah keras*
1/2 in belacan* ( Semua bahan*dikisar)
2 batang serai dititik
2 kuntum bunga kantan
1/2 cawan cili kisar
1 1/2 sudu besar rempah kari ikan
1 1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara-
Ikan talapia digoreng. Ketepikan.
Tumis semua bahan kisar dan serai hingga wangi. Masukkan rempah cili kisar dan kacau hingga garing. Tambahkan rempah kari.
Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Masak hingga nampak pekat. Masukkan bunga kantan.
Tambah garam dan gula secukup rasa.
Tuang keatas ikan yang telah digoreng.
Sedia dihidang.

Bubur Som-Som


Bahan-bahan -
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung sagu
7 cawan santan
1 camca teh garam
1 helai daun pandan

Semua bahan disatukan dan ditapis
Masak diatas api kecil sambil kacau hingga pekat dan berkilat
Tuang kedalam acuan atau loyang.
Sejukkan. Hidang bersama air gula merah

Bahan utk kuah gula -
1 ketul gula melaka
3/4 cawan gula
2 cawan air
2 helai daun pandan

Semua bahan dimasak diatas api hingga gula larut.
Masak hingga mendidih.
Tapis dan sejukkan.

Rojak Sotong


Bahan-bahan-
2 ekor sotong - dicelur
300 gm kangkung - dicelur
100 gm taugeh - dicelur
3 keping tauhu - digoreng

Bahan untuk kuah rojak-
1 inci belacan
1 1/2 cawan cili kisar
1 cawan gula
1/2 cawan gula melaka
3/4 cawan kicap manis
1 sudu makan cuka
1 cawan kacang tanah yang telah digoreng

Cara-cara-
Masukkan semua bahan kecuali kacang tanah di dalam periuk. Masak diatas api kecil dan gaul hingga kuah menjadi pekat dan likat.
Tumbuk kacang tanah dan masukkan kedalam kuah rojak.
Sedia dihidang.

Wednesday, May 18, 2011

Nasi Lemak Halba

Assalamualaikum..

Selamat pagi.. semoga hari ini lebih baik dari hari semalam ye.. cuaca diluar pun terang.. cuaca panas mcm ni jemuran baju semua cepat kering.. kerja2 didlm rumah pun kita lakukan pun rasanya cepat.. Alhamdulillah..

Pagi ni saya nak berkongsi resepi Nasi Lemak Halba.. jarang sekali kita dgr kan.. Tapi ini adalah kegemaran nasi lemak saya sekeluarga.. Aroma nasi ni sungguh wangi bila dimasak atau dikukus.. Sedap dimakan dgn sambil tumis dan ayam goreng berempah..


Bahan-bahan-
4 cawan beras dicuci dan ditoskan
5 1/2 cawan santan
1 sudu makan halba
1 biji bawang besar dihiris
1 inci halia dihiris halus
1 batang serai
2 helai daun pandan disimpul
Sedikit minyak
Garam secukupnya

Cara-cara-
Masukkan beras kedalam periuk nasi.
Satukankan santan, halba, bawang, halia, serai, daun pandan dan garam. Letakkan sedikit minyak.
Masak nasi hingga kering. Gaul rata.
Sedia dihidang.

Tuesday, May 17, 2011

Nasi Goreng Biasa


Bahan-bahan-
4 cawan nasi
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 sudu ikan bilis* ( Semua bahan*ditumbuk)
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tiram
1 biji telur
Garam secukupnya

Cara-cara-
Tumis bahan yang ditumbuk dan cili kisar hingga wangi. Masukkan sos tiram dan kacau.
Masukkan telur. Kacau hingga telur nampak sedikit keras masukkan nasi. Gaul rata. Rasa garam secukupnya.
Sedia dihidang.

Monday, May 16, 2011

Terimakasih Yan

Assalamualaikum..



Terimakasih kepada Azian Alias dari

Yan's Family, Frens, Travel, And Food Journal  

kerana memberi award kepada saya.. Saya terharu sebagai sahabat blog menghargai dengan entry masakan saya yang baru dlm bidang blog ni.. Semoga persahabatan kita kekal selamanya walaupun tidak pernah bersua tapi disini kita selalu bersama dengan resepi2 yang menyelerakan..
Terimakasih sekali lagi...

Happy Birthday Lisa

Assalamualaikum..

Hari ini 16 Mei adalah harijadi anak saya yg bungsu.. Aqilah Khalisah yg ke 11 tahun.. semakin besar anakku semakin berusia lagi aku.. harijadi Lisa sama dgn Hari Guru.. bertuah betul Lisa menyambut harijadi bersama guru2 disekolahnya.. Selamat Hari Guru jugak ye!


* Mama ucapkan selamat hari ulangtahun.. semoga Lisa menjadi anak yang baik dan soleha.. berjaya dalam pelajaran.. mama selalu berdoa untuk anak mama semoga diberi perlindungan dan hidayah.. selalu ingat Allah dan kedua orangtua.. Dalam pelajaran Lisa teruslah berusaha untuk mencapai cita2 yg diingini.. Sayang anak mama Lisa.. *

Mee Hoon Goreng Putih

Assalamualaikum semua..

Selamat pagi.. Alhamdulillah berjumpa lagi di pagi Isnin yang ceria ini.. semoga Allah memberi kita kesihatan yang baik untuk melakukan kerja seharian dgn mudah dan tenang..
Untuk pagi ini saya menyediakan mee hoon goreng putih yg simple jer.. sedap dan tidak pedas.. kesukaan anak2 saya.. kalau nak pedas boleh hiriskan cili padi dan makan bersama kicap manis utk sesiapa yg suka pedas..


Bahan-bahan-
400 gm mee hoon direndam dan toskan
2 biji bawang merah dihiris
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
2 sudu makan lada hitam ditumbuk halus
2 sudu makan udang kering ditumbuk halus
250 gm udang dibersihkan
1 keping dada ayam dipotong kecil
200 gm taugeh
50 gm kucai
2 biji telur dikacau
1 biji cili merah dihiris halus
Daun bawang & daun sup
Bawang goreng

Cara-cara-
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih hingga wangi.
Masukkan udang kering, udang, ayam dan sedikit air. Rasa garam secukupnya.
Apabila semua sudah masak masukkan mihun dan lada hitam. Goreng hingga mihun menyerapair dan menjadi kering. Tutup api.
Ambil kuali lain letak sedikit minyak dan masukkan telur yg dikacau. Kacau hingga telur masak. Masukkan telur kedalam mihun dan gaul sebati.
Akhir sekali masukkan taugeh, kucai dan cili hiris. Tabur daun sup & bawang dan bawang goreng.
Sedia dihidang.

Sunday, May 15, 2011

Ikan Pari Bakar


Bahan-bahan-
2 keping ikan pari sederhana besar
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 in lengkuas*
5 btg serai* ( Semua bahan* dikisar )
2 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 helai daun limau purut dihiris halus
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara-
Satukan semua bahan dan lumurkan keatas ikan pari. Perap selama 1 jam.
Bakar didlm oven. Setiap beberapa minit terbalik ikan dan curahkan lebihan bahan perap serta titikkan sedikit minyak.
Bila ikan masak keluarkan dan hidang bersama sambal asam.

Sambal Asam Limau Kasturi


Bahan-bahan-
3 biji cili merah*
10  biji cili api*
1 inci belacan* ( Semua bahan*digoreng)
2 biji limau kasturi ambil jus dan kulitnya dihiris halus
1 biji bawang besar dihiris
1/2 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara-
Kisar bahan digoreng dgn sedikit air.
Satukan kesemua bahan kedalam mangkuk dan rasa masin serta manisnya.
Sedap dihidangkan dgn ikan bakar.

Kobis Masak Lemak


Bahan-bahan-
300 gm kobis dipotong
1 batang carrot dipotong
Daun sup & daun bawang
1 biji cili merah dihiris
1 bungkus kecil soon direndam
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih* ( Semua bahan*dihiris halus)
Ikan bilis ditumbuk halus
4 cawan santan
Garam secukupnya

Cara-cara-
Masukkan semua bahan hiris dan tumbuk bersama santan kedalam periuk. Kacau dgn api sederhana hingga mendidih. Rasa garam secukupnya.
Masukkan carrot dan soon. Setelah carrot empuk masukkan kobis dan cili merah.
Masukkan daun sup dan tutup api.
Sedia dihidang.

Saturday, May 14, 2011

Bingka Roti Berjagung


Bahan-bahan-
3 biji telur
1 cawan gula halus
100 gm mentega dicairkan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
13 keping roti dipotong dadu
1 3/4 cawan tepung gandum
1 liter santan / susu cair
1 cawan jagung cream dlm tin

Cara-cara-
Satukan telur dan gula dan kacau hingga larut. Masukkan mentega cair, tepung gandum dan garam.
Tuang santan atau susu cair dan kacau sebati.
Masukkan roti yg dipotong dadu. Biarkan selama 20 minit.
Masukkan jagung cream dan kacau.
Tuang adunan kedalam loyang yg disapu sedikit mentega.
Bakar 180c selama 1 jam.
Sejukkan dahulu baru dipotong.

Ayam Masak Kicap

Assalamualaikum semua..
Dah makan malam ke? Menu apakah yg kawan2 sediakan utk family hari ni?
Malam ni saya menyediakan menu pilihan keluarga yg simple Ayam Masak Kicap.. masak kicap ni selalunya disukai ramai tak kira anak2 dan ibubapa.. tak kira umur.. semuanya suka.. jom jengah resepinya dr saya ni..


Bahan-bahan-
1 ekor ayam dipotong
2 biji bawang besar dihiris
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu kecil lada hitam* ( Semua bahan* ditumbuk)
Rempah tumis
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan sos cili
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
2 btg cili hijau dipotong memanjang
Daun sup

Cara-cara-
Ayam dilumur dgn kunyit dan garam kemudian digoreng. Ketepikan.
Tumis bawang besar, rempah tumis dan bahan2 yg ditumbuk hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan air.
Masukkan ayam, sos cili dan kicap sambil gaul sebati. Rasa garam secukupnya.
Masukkan cili dan daun sup.
Sedia dihidang.

Ikan Masak Kicap Bercili


Bahan-bahan-
3 ekor ikan kembung disalut dgn kunyit dan sedikit garam
2 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris
1 biji cili merah dihiris
2 sudu makan cili kisar
3 sudu besar kicap manis
Sedikit air
Sedikit garam dan gula
1 tangkai daun ketumbar dihiris

Cara-cara-
Ikan digoreng garing dan ketepikan.
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan kacau.
Masukkan kicap, garam dan gula dan sedikit air.
Taburkankan daun ketumbar dan tuang keatas ikan.
Sedia dihidang.

Pengat Pisang

Assalamualaikum..

Selamat petang.. diluar sana cuaca panas sekali.. musim panas mcm ni la kita kena minum air masak banyak.. saya disini pun kena batuk dan selsema.. mungkin minum banyak ais.. maklum la tengahari lepas ambil anak dari sekolah tekak terasa dahaga terus ambil air ais.. mmg la rasa lega.. tp akibatnya tu dia.. dpt batuk dan selsema.. tapi takpela salah diri ni sendiri kan.. tanggung la akibatnya..

Petang ni menu apa yg kawan2 sediakan ye utk famili.. saya menyediakan pengat pisang.. pagi tadi pergi ke pasar nmpk pulak pisang nangka.. tu terfikir dh lama tak buat pakai pisang nangka.. biasanya pakai pisang nipah.. pisang nangka ni rasanya masam manis skit.. buat goreng pun sedap.. Jom kita jamu selera pengat pisang saya ni..
 

 Bahan-bahan-
6 biji pisang nangka dipotong
1/2 cawan biji sagu dicuci dan toskan
5 cawan santan
100 gm gula melaka
Gula secukup manis
Sedikit garam
2 helai daun pandan disimpul

Cara-cara-
Masukkan santan, gula melaka, gula, daun pandan dan sedikit garam kedalam periuk.
Kacau diatas api sederhana hingga mendidih.
Masukkan pisang dan biji sagu. Kacau lagi sehingga sagu kembang.
Sedia dihidang.

Puding Cocktail


Bahan-bahan-
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair ( 400 ml )
2 tin fruits cocktail

Cara-cara-
Masak agar-agar, gula dan air kedalam periuk hingga larut dan mendidih.
Tutup api.
Masukkan susu cair dan fruits cocktail. Kacau sebati.
Tuang kedalam acuan atau loyang. Sejukkan.
Hidang bersama lebihan fruits cocktail.

Sayur Campur


Bahan-bahan-
100 gm sayur kacang pees
200 gm bunga kobis dipotong
1 batang carrot dipotong
1 biji cili merah dipotong panjang
300 gm udang sederhana besar
1 biji bawang besar dihiris
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
2 sudu makan sos tiram
1 sudu kecil sos ikan
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dgn sedikit air

Cara-cara-
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan udang.
Masukkan sos tiram dan sos ikan . Masukkan carrot. Kacau.
Masukkan cili, sayur kacang pees dan bunga kobis. Letak garam ikut rasa.
Tuangkan air tepung jagung dan kacau sebati.
Sedia dihidang.

Daging Lemak Cili Api


1 kg daging dipotong
15 biji cili api*
1/2 inci kunyit*
1 inci halia* ( Semua bahan*dikisar)
4 batang serai diketuk
1 helai daun kunyit disiat
3 keping asan gelugor
4 biji kentang dipotong
3 cawan santan cair
3 cawan pati santan
Garam secukup rasa

Cara-cara-
Masukkan bahan kisar. serai bersama daging. Masakkan hingga daging kecut.
Tuangkan santan cair dan masak daging hingga empuk.
Masukkan kentang dan pati santan.
Masukkan asam gelugor dan daun kunyit. Rasa garam secukupnya dan kacau sebati.
Sedia dihidang.

Wednesday, May 11, 2011

Selamat Hari Ulangtahun Untukku

Assalamualaikum..
Pada 11hb may 1966 adalah hari kelahiranku yang penuh bermakna buat ibuku.. Hari ini pula saya menyambutnya hari kelahiran yang ke 45.. semakin meningkat usia.. Alhamdulillah Allah memberikan saya kesihatan yang baik dan hidup dalam kesejahteraan buat diri saya bersama keluarga tersayang.. Amin

Semasa umur 6 bulan..

Sekarang

Tuesday, May 10, 2011

Nasi Goreng Tomyam


Bahan-bahan-
5 cawan nasi
1 biji bawang besar dipotong dadu
4 ulas bawang putih diketuk
1 btg serai dihiris halus
2 sudu makan pes tomyam
1 sudu makan cili kisar
1/2 cawan udang
1/2 cawan isi ayam dipotong
1/2 cawan kepingan ketam dipotong
Carrot dipotong
Kobis dihiris halus
Daun limau purut dihiris halus
Daun ketumbar dihiris
Cili api dipotong atau diketuk
Minyak utk menumis
Garam secukup rasa

Cara-cara-
Panaskan minyak tumis bawang merah, bawang putih, serai, cili kisar dan pes tomyam hingga wangi.
Masukkan ayam, isi ketam dan udang. Masukkan carrot dan nasi dan gaul rata. Rasa garam dan tutup api.
Tabur daun limau purut, daun ketumbar dan kobis.
Sedia dihidang.

Sunday, May 08, 2011

Yee Mee My Style

Assalamualaikum..
Selamat Hari Ibu semua.. ibu saya berada di Johor Bahru.. tak dapat meraikan bersama.. cuma memberi kata ucapan di telepon jer.. Terimakasih ibu kerana memberi kasih sayang dan dibelai manja hingga dewasa.. Ku sentiasa berdoa kesejahteraan utk ibuku..

Okey la.. tentang menu saya utk malam ni adalah Yee Mee.. tapi saya tak pakai hot plate.. saya guna pinggan biasa jer.. Bolehlah tahan rasanya lebih kurang sama yg dijual diluar sana.. hehe


Bahan-bahan-
1 bungkus yee mee ( 5 gulung mee)
1 ikat sawi dipotong dan dicelur
2 biji bawang besar dicincang halus
10 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1 inci halia dihiris halus
9 tangkai cili kering dipotong 3 dan buang biji
15 biji cendawan kering direndam
2 keping dada ayam dipotong
4 susu besar sos tiram
4 sudu besar kicap cair
4 susu besar kicap pekat
2 sudu makan lada hitam yg telah ditumbuk halus
3 titik minyak bijan
3 sudu makan tepung jagung dibancuh dgn sedikit air.
5 cawan air atau lebih

Cara-cara-
Tumis bawang merah, bawang putih, cili kering dan halia hingga naik bau.
Masukkan ayam dan masak hingga empuk.
Masukkan air, sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam biar hingga mendidih.
Masukkan cendawan dan tepung jagung yg dibancuh dgn air.
Titikan minyak bijan kemudian masukkan mee.
Hidang didalam pinggan bersama sawi yg telah dicelur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...