Wednesday, May 22, 2013

Daging Masak Palembang



DAGING MASAK PALEMBANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan ;
1 kg daging dipotong hiris
2 batang serai
1/2 cawan santan
2 sudu besar kerisik
1 cawan kicap manis
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in lengkuas* - semua* bahan dikisar
Rempah penumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
2 sudu besar cili kisar
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara ;
Tumis bahan penumis, semua bahan yang dikisar, cili kisar dan serai hingga wangi.
Masukkan daging yang dihiris dan sedikit air. masak hingga daging kecut.
Tuangkan kicap dan biarkan daging empuk.
Masukkan santan dan kerisik dan kacau hingga pekat,
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.




Monday, May 20, 2013

Kari Ayam Goreng Yogurt



AYAM GORENG KARI YOGURT
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
300 gm isi ayam potong dadu*
Serbuk kunyit*
1 biji telur*
3 sudu tepung jagung*
Sedikit garam* - satukan semua dan perap sebentar
2 biji tomato - dipotong
1 biji bawang besar - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 in halia - dicincang
1 biji cili merah - dihiris
1 sudu makan serbuk jintan manis
2 sudu makan serbuk ketumbar
3 sudu makan rempah kari
Sedikit air 
1/2 cawan yogurt
1 pelepah daun kari
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Ayam digoreng kekuninggan hingga habis. ketepikan.
Tumis semua bahan yang dicincang, cili merah, daun kari hingga layu.
Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan rempah kari kacau hingga naik minyak.
Masukkan ayam dan tomato dan tuang yogurt. Gaul sebati.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.



Telur Goreng Kicap



TELUR GORENG KICAP
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
4 biji telur
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
Kicap manis secukupnya

Cara-cara ;
Goreng telur satu persatu hingga habis. Tuang kedalam pinggan.
Goreng bawang besar dan cili hingga layu dan tuang ke atas telur yang telah digoreng.
Tuang kicap manis secukupnya.
Sedia dihidang.


Sunday, May 19, 2013

Pengat Pisang & Keledek



PENGAT PISANG & KELEDEK
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
5 - 6 biji pisang nangka
1 biji keledek - sederhana besar
5 cawan santan
100 gm gula melaka
3 sudu gula
1/2 cawan biji sagu - dicuci dan tos
Sedikit garam
2 helai daun pandan

Cara-cara :
Masukkan santan, gula, gula melaka, daun pandan dan sedikit garam kedalam periuk.
Masak dan kacau.
Masukkan keledek dan biji sagu dan kacau hingga keledek empuk.
Masukkan pisang. Kacau seketika.
Sedia dihidang.


Urap Pegaga dan Taugeh



URAP PEGAGA & TAUGEH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
1 ikat daun pegaga- direndam dan dibersihkan dan dihiris kasar
1 mangkuk taugeh - direndam sebentar dalam air panas dan toskan
2 helai daun cekur - dihiris halus
1/2 biji kelapa parut putih
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
3 sudu besar udang kering*
5 biji cili api*
1 in isi cekur* - semua bahan*ditumbuk lumat
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar cili kisar
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara:
Satukan dan gaul kelapa parut, bahan tumbuk, garam dan gula secukupnya kedalam kuali. Masakkan semua hingga sebati. Angkat dan ketepikan.
Satukan daun pegaga, daun  cekur dan taugeh kedalam bekas.
Masukkan kelapa tadi dan gaul rata.
Sedia dihidang.



Ikan Kerisi Masak Singgang



IKAN KERISI MASAK SINGGANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
5 ekor ikan kerisi - dibersihkan
Kacang bendi secukupnya
3 biji tomato - dipotong
2 biji cili merah - dipotong panjang
2 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - dihiris
1 in lengkuas - diketuk
2 batang serai - diketuk
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan cili kisar
4 keping asam gelugur
Air secukupnya
Garam secukupnya

Cara-cara :
Masukkan air secukupnya didalam periuk.
Masukkan semua bahan yang dihiris, cili kisar, asam gelugur dan serai.
Masak hingga mendidih.
Masukkan ikan, bendi dan cili merah. Perasakan garam secukupnya.
Sedia dihidang.



Wednesday, May 15, 2013

Mee Goreng Basah



MEE GORENG BASAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 bungkus mee kuning - dibasuh dan tos
2 pokok sawi
2 kelopak kobis
1 biji tomato - dibelah
150 gm udang
150 gm isi ayam
1 biji bawang besar - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Kicap manis secukupnya
1/2 cawan air
Garam secukupnya - jika perlu

Cara-cara:
Tumis bawang besar dan bawang putih kemudian masukkan cili kisar.
Masukkan semua sos dan sedikit air. kacau rata.
Masukkan isi ayam dan kacau bila masak masukkan udang.
Masukkan mee dan semua sayuran. Gaul rata.
Taburkan sedikit bawang goreng. Sedia dihidang.




Tuesday, May 14, 2013

Asam Pedas Ayam



ASAM PEDAS AYAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong
1 ikat daun kesum
3 helai daun limau purut
2 batang serai
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 in belacan*
1 1/2 in halia*
1 in lengkuas*
1 1/2 sudu makan lada hitam* - semua bahan dikisar halus
1 3/4 cawan cili kisar
2 1/2 cawan air - ikut kepekatan
2 sudu kecil pes asam jawa - ADABI
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Tumis bahan yang dikisar, serai dan cili kisar hingga naik minyak.
Masukkan ayam dan kacau.
Masukkan air dan pes asam jawa. Biar ayam masak.'
Masukkan daun kesum dan daun limau purut.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.



Sotong Goreng Kunyit



SOTONG GORENG KUNYIT
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
8 ekor sotong - dibersihkan dan dipotong
2 biji tomato - dipotong
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 in halia muda*
6 biji ciliapi merah* Semua bahan*dihiris halus
1 keping asam gelugur
Sedikit kecil serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara :
Sotong digoreng terlebih dahulu dengan sedikit minyak sehingga sedikit kecut. Angkat dan toskan.
Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dihirs hingga layu.
Masukkan kunyit dan asam gelugur.
Masukkan sotong dan tomato dan kacau rata.
Perasakan sedikit garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.

Sunday, May 05, 2013

Kari Hijau Ikan Tenggiri

 


KARI HIJAU IKAN TENGGIRI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan ;
6 keping ikan tenggiri
3 biji tomato - dibelah dua
1 pokok daun ketumbar
1 pokok daun selasih
3 helai daun limau purut
2 batang serai - dititik
3 keping asam gelugur
1 biji limau nipis - ambil jusnya
4 cawan santan
6 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in lengkuas*
15 biji cili api hijau*
5 biji cili hijau*
1 pokok daun ketumbar*
1 sudu besar biji ketumbar*
1 sudu makan jintan manis* - semua bahan*dikisar

Cara-cara :
Tumis serai dan semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan santan, asam gelugur dan daun selasih. Kacau hingga mendidih.
Masukkan ikan, tomato, jus limau dan perasakan garam dan sedikit gula secukupnya.
Sedia dihidang.



Saturday, May 04, 2013

Laksa Johor



LAKSA JOHOR
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan -bahan :
1 bungkus spaghetti - direbus dan tos
1 batang timun - dibuang kulit dan sagat
1 mangkuk taugeh
1 biji bawang besar - dihiris halus
1/2 cawan lobak jeruk asin - dicincang
Limau kasturi secukupnya - dibelah dua
2 tangkai daun kesum - dihiris
2 tangkai daun selasih - dihiris

Cara membuat kuah laksa :
1 1/2 kg ikan tenggiri - direbus dan ambil isinya dan dikisar
8 biji cili merah*
5 ulas bawang putih*
2 in halia*
1 1/2 lengkuas*
2 sudu besar biji ketumbar*
1/2 cawan udang kering*
3 batang serai* - semua bahan * dikisar
3 sudu besar cili kisar
1/2 cawan kerisik
4 keping asam gelugur
1 cawan rempah kari ikan
2 1/2 liter santan @ secukupnya ikut kepekatan
Garam & gula secukupnya
1 tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan

Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan santan dan ikan yang dikisar.
Masukkan asam gelugur, kerisik, daun kesum dan bunga kantan.
Perasakan garam dan gula secukupnya. Biar mendidih hingga nampak naik minyak.
Sedia dihidang.



Hidang dengan semua ulam-ulaman dan sambal belacan.. baru dituang kuah laksa..


Friday, May 03, 2013

Simple Yong Tau Fu


Yong Tau Fu.. menu malam ini..  resepi dari saya yang mudah dan cepat disediakan.. semua bebola dan kuah pencicah pun saya beli dah siap.. Jom cuba.. :)

SIMPLE YONG TAU FU
Dari dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 kg bebola ikan campuran
1 ikat kangkung
Cili pencicah - saya beli

Bahan untuk sup:
2 liter air
1 biji bawang besar - dihiris
5 ulas bawang putih - diketuk
2 in halia muda - dihiris halus
2 sudu besar ikan bilis - dicarik
2 kiub pati ikan bilis
1/2 sudu teh serbuk lada putih
2 sudu makan minyak seasoning (Maggi)
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun bawang
Garam secukupnya

Cara-cara :
Semua bahan untuk membuat sup disatukan kedalam periuk.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bebola dan biar hingga masak.
Perasakan garam secukupnya.
Tabur sedikit bawang goreng dan daun bawang.
Sedia dihidang.



Wednesday, May 01, 2013

Pisang Nangka Goreng



Pisang Goreng.. untuk minum petang sambil menonton tv... menu petang yang paling mudah menyediakannya.. Jom buat.. :)

PISANG NANGKA GORENG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 sisir pisang nangka
1/2 cawan tepung goreng pisang ADABI
3/4 cawan tepung beras
1/2 cawan air @ secukupnya tidak terlalu cair
2 sudu besar air kapur
Garam secukupnya
Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara :
Campurkan semua bahan kering didalam mangkuk.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sebati.
Panaskan minyak dan salutkan pisang kedalam adunan dan goreng hingga kekuningan.
Sedia dihidang.



Ikan Siakap Tiga Rasa



IKAN SIAKAP TIGA RASA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap - dibersihkan dan digaul bersama kunyit dan garam
1 biji bawang besar - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
1 in halia muda - hiris halus
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos thai
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1 batang serai - dititik
6 biji cili api merah - dihiris
Sedikit air
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji cili capsicum hijau - potong dadu
1/2 biji cili capsicum merah - potong dadu
1 cawan nenas kiub - dalam tin
2 helai daun limau purut
1 pokok daun ketumbar
Garam & gula secukupnya.
Perahan jus lemon

Cara-cara :
Ikan digoreng hingga garing. ketepikan.
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan cili kisar, serai dan semua sos. Masukkan sedikit air. Kacau rata.
Masukkan cili capsicum, tomato dan nenas. perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan daun limau purut, daun ketumbar dan jus lemon.
Tuang keatas ikan yang telah digoreng.
Sedia dihidang.



Telur Dadar Bermayonis



TELUR DADAR BERMAYONIS

Bahan-bahan :
4 biji telur
1 biji bawang besar - dicincang
1 biji cili merah - dicincang
Daun sup & bawang - hiris halus
1 sudu besar mayonis
Sedikit garam
Sedikit lada sulah

Cara-cara :
Pecahkan telur dan gaul rata.
Masukkan semua bahan dan kacau sebati.
Panaskan kuali tidak melekat dan sapu sedikit minyak.
Tuang adunan telur dan tutup. Biarkan sehingga masak.
Sedia dihidang.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...