Tuesday, November 08, 2011

Kari Kambing Kerisik


Assalamualaikum..
Kari kambing kerisik.. menu pada hari raya Aidiladha.. ianya adalah kegemaran sekeluarga.. makan bersama roti atau nasi.. kali ini saya letakkan sedikit kerisik.. bagi menyedapkan lagi kuahnya.. Jika ingin mencuba lihat resepi disini..

Bahan-bahan:
1 kg daging kambing dicuci dan toskan
3 biji kentang dibelah empat
1 biji bawang besar dihiris
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 sudu makan ketumbar*
1 sudu kecil jintan putih* (Semua bahan*dikisar)
Rempah ratus (kulit kayumanis, bunga lawang, bunga cengkih,buah pelaga)
3/4 cawan rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air
1 sudu makan rempah beryani
2 sudu akan kerisik
Santan secukupnya
Garam

Cara-cara:
Tumis rempah ratus bersama hirisan bawang besar dan bahan2 yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan rempah beryani dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga kecut.
Masukkan santan dan biar hingga daging empuk.
Masukkan kerisik dan garam. Gaul rata.
Sedia dihidang.

2 comments:

  1. Salam Raya Lina.Pegi mana-mana makan daging lembu je,datang sini baru dapat makan daging kambing.Kak ros suka kambing!Masak apa pun jadi..lagi-lagi yang roasted.

    ReplyDelete
  2. Salam Aidiladha kak Ros.. tukar selera makan daging kambing pulak.. lgpun semua suka.. buat roasted mmg lagi la sedap.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...