Saturday, October 08, 2011

Dalca Daging


Bahan-bahan:
1/2 kg daging potong dicuci dan toskan
3 biji kentang*
10 btg kacang panjang*
2 batang terung*
1 btg carrot* ( Semua bahan*dipotong)
1 batang cili merah dan hijau
2 biji tomato dibelah dua
1 cawan kacang dhal direbus empuk
Santan secukupnya
3 keping asam gelugur

Bahan tumis:
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia* (Semuanya* ditumbuk halus)
2 sudu makan cili kisar
2 sudu besar rempah kari daging
Rempah tumis
2 pelepah daun kari
Garam secukupnya

Cara-cara:
Tumis bahan yang ditumbuk, rempah tumis dan daun kari hingga wangi.
Masukkan rempah kari telah digaul dgn sedikit air dan cili kisar hingga naik minyak.
Masukkan daging dan santan cair. Masak hingga daging empuk.
Masukkan santan secukupnya, kacang dhal yg direbus, kentang dan carrot.
Masukkan terung, kacang panjang cili merah dan cili hijau.
Rasa garam secukupnya dan masak hingga mendidih.
Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...