URAP PEGAGA & TAUGEH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
1 ikat daun pegaga- direndam dan dibersihkan dan dihiris kasar
1 mangkuk taugeh - direndam sebentar dalam air panas dan toskan
2 helai daun cekur - dihiris halus
1/2 biji kelapa parut putih
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
3 sudu besar udang kering*
5 biji cili api*
1 in isi cekur* - semua bahan*ditumbuk lumat
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar cili kisar
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara:
Satukan dan gaul kelapa parut, bahan tumbuk, garam dan gula secukupnya kedalam kuali. Masakkan semua hingga sebati. Angkat dan ketepikan.
Satukan daun pegaga, daun cekur dan taugeh kedalam bekas.
Masukkan kelapa tadi dan gaul rata.
Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment