DAGING MASAK PALEMBANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan ;
1 kg daging dipotong hiris
2 batang serai
1/2 cawan santan
2 sudu besar kerisik
1 cawan kicap manis
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in lengkuas* - semua* bahan dikisar
Rempah penumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
2 sudu besar cili kisar
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara ;
Tumis bahan penumis, semua bahan yang dikisar, cili kisar dan serai hingga wangi.
Masukkan daging yang dihiris dan sedikit air. masak hingga daging kecut.
Tuangkan kicap dan biarkan daging empuk.
Masukkan santan dan kerisik dan kacau hingga pekat,
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.
salam kak lina..
ReplyDeletedaging tu nampak sedap..saya suka makan daging..
Nampak sedap ...macam daging kandar ya
ReplyDelete