Friday, June 07, 2013

Pulut Mangga



PULUT MANGGA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 -3 biji buah mangga masak ranum
2 cawan pulut - direndam 2 jam
1/2 cawansantan cair
Sedikit garam
1 helai daun pandan

*Pulut digaul bersama santan, garam dan daun pandan
Kukus hingga pulut masak dan kembang.

Untuk buat kuah:
3 cawan pati santan*
Sedikit garam*
1 sudu kecil gula*
1 helai daun pandan - satukan

*Satukan semua bahan dimasak diatas api kecil dan kacau hingga mendidih.

Cara penyediaannya:
Hidangkan pulut diatas piunggan dan letakkan buah mangga yang telah dipotong.
Curah santan yang dimasak dan sedia dimakan.


2 comments:

  1. Lama Kak Ros tak buat makanan kegemaran hubby ni..terliur pula rasanya..

    ReplyDelete
  2. skrg musim mangga kan.. elok sgt kalau buat pencuci mulut ni.. buat berbuka puasa pun sedap juga...

    ReplyDelete