Assalamualaikum..
Selamat berpuasa.. semoga hari ini diberi kekuatan dan kesihatan yang baik lagi untuk menjalankan ibadah puasa.. cuaca diluar mendung dan terasa dingin saja.. tentu ramai ibu2 yang sedang mencari idea untuk berbuka petang ini..
Semalam saya menyediakan lauk udang kelio berpetai untuk menu berbuka.. ianya adalah kesukaan kami sekeluarga.. dengan adanya petai membuatkan lagi berselera dan bertambah nasi.. mana yang tak tau nak masak apa jom tengok resepi ini.. bolehlah mencubanya..
Udang Kelio Berpetai
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
500 gm udang
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in kunyit*
1 in lengkuas*
10 biji cili api*
3 batang serai* ( Semua bahan*dikisar )
1/2 cawan cili kisar
1 1/2 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit dihiris halus
1 helai daun limau purut dihiris halus
5 papan petai
Garam & Gula secukupnya
Cara-cara:.
Udang dibersihkan dan ketepikan.
Tumis semua bahan yang dikisar hingga naik minyak, Masukkan cili kisar dan kacau hingga garing.
Masukkan santan pekat dan kacau hingga rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan udang, petai dan daun kunyit dan daun limau purut. Gaul rata sehingga udang masak.
Sedia dihidang.
Sedap...udang akak makan,petai bagi abe mat makan.
ReplyDelete