IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ekor ikan patin (sederhana besar) - dibelah
1 ikat daun kesom
1 helai daun kunyit
1 biji timun - dipotong
2 batang serai - diketuk
1/2 cawan tempoyak
4 cawan air
3 biji bawang merah*
10 biji cili api merah*
1 biji cili merah*
1 1/2 in kunyit* semua bahan* ditumbuk atau kisar
Sedikit garam
Sedikit gula
Cara-cara :
Ikan dibelah dan dibersihkan bersama sedikit asam jawa. Cuci dan bersihkan.
Masukkan bahan yang telah ditumbuk kedalam periuk bersama tempoyak, air, serai, daun kesom dan daun kunyit.
Kacau dan masak hingga mendidih.
Masukkan ikan dan timun.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment