APAM PISANG LEMAK MANIS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Sumber : Kawan FB
Bahan-bahan :
1 cawan pisang yang telah dilenyek
1/2 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis
2 cawan tepung beras*
1 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder* - semua bahan* disatukan
1 3/4 cawan santan
Cara-cara :
Masukkan pisang, gula, garam dan yis kedalam bekas. Kacau hingga larut.
Masukkan tepung yang disatukan berselang- seli dengan santan sambil kacau rata.
Perap dan tutup adunan selama 2 jam.
Panaskan pengukus.
Sapu acuan apam dengan sedikit minyak dan panaskan seketika.
Masukkan adunan kedalam acuan dan kukus selama 15 - 20 minit.
Sejukkan baru dihidang.
No comments:
Post a Comment