SUP PETOLA, TAUHU DAN BEBOLA IKAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 batang petola - dipotong
3 keping tauhu - dipotong
1 bungkus bebola ikan
1 bungkus kecil soon - direndam
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng secukupnya
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih* - semua bahan* dihirs halus
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk
Segenggam ikan bilis - dicuci
1 kiub pati ikan bilis
4 cawan air
Cara-cara :
Tumis bawang yang dihiris.
Masukkan ikan bilis dan lada hitam tumbuk.
Tuangkan air dan perasakan garam secukupnya.
Masukkan pati ikan bilis dan kacau mendidih.
Masukka soon, bebola ikan dan tauhu. Gaul rata.
Masukkan petola, daun sup dan bawang dan sedikit bawang goreng.
Sedia dihidang.
Adda mmg suka sup cmni....lawan plk ikan goreng, ulam dan sambal belacan....fuhhh...
ReplyDelete